Gy. Szabó Csilla, 2024.10.17. |

Belgiumban, fedett hóközpontban, majd pedig Svájcban folytatta Tóth Zita az új idényre való felkészülését, amelynek így célegyenesébe fordult. A héten erőnléti felmérésen vett részt, amely minden területen előrelépést mutatott. Csütörtöktől Svédországban folytatja a havas edzéseket.

A kemény erőnléti edzések mellett idén nyáron a szokásosnál több havas gyakorlás szerepelt Tóth Zita alapozásában. Klubunk top100-as alpesi sízője egy belgiumi fedett hóközpontban, különleges körülmények között tesztelhette tudását szeptember végén. A kifejezetten lapos lejtőkön eltöltött négy nap fontos tanulságokkal szolgált a számára, és bizonyos technikai területeken komoly előrelépést is tett.

Annak nagyon örültem, hogy alaposan belocsolták a pályát, hiszen nagyon szeretek jeges felületen siklani – számolt be az elmúlt három hét eseményeiről honlapunknak az APEX2100 csapatával készülő Tóth Zita. – A megszokottnál laposabb lejtő ezzel szemben nem tartozik a kedvenceim közé, nagyon lelassít. Ez most is így volt, éppen ezért egy nagyon komoly gyakorlási folyamatként fogtam fel ezt a négy napot. Edzőim előre jelezték, hogy ki kell lépnem majd a komfortzónámból, ugyanakkor azt is kérték, hogy bízzam magamban és abban, hogy sikerül túllépnem a határaimon. S bár eleinte tényleg nagyon nehezen ment, végül nekik lett igazuk. Borzasztó sokat tanultam, fejlődtem, az új szezon során pedig igyekszem majd hasznosítani ezeket a tapasztalatokat.”

Fiatal sportolónknak tehát egy technikai problémát kellett megoldania. Rá kellett éreznie arra, hogy a laposabb lejtőkön hogyan gyorsítsa fel saját magát a lécek helyes terhelése révén. A síelése az első napokban is jól nézett ki, ám a megszokott sebességéből nagyon sokat veszített. Az áttörés, amikor végre összeállt a helyes technika, az utolsó napon következett be, és igazi sikerélményt jelentett a számára.


Tóth Zita (hátul) és amerikai csapattársa Kendahl Roufa edzés közben Svájcban

„Nemcsak az edzőim, de a csapattársaim is sokat segítettek – tudtuk meg Tóth Zitától. – Esténként, szokásunkhoz híven, sokat videóztunk, a pályán pedig a többiek gyakran beszéltek nekem saját érzéseikről, jól bevált mozdulataik kivitelezéséről. Én pedig próbálkoztam, nem adtam fel, és végül sikerült megoldanom a helyzetet. Bevallom, eleinte nehéz pillanatokat éltem át, hiszen nem szeretek lassú lenni, ráadásul néhány héttel korábban, Wittenburgban, szinte szárnyaltam a meredek lejtőkön. Óriási volt az ellentét a két helyzet között. Nagy motivációt jelent a számomra, hogy sikerélménnyel zárhattam ezt a négy napot, a versenyeken pedig gyakorlati haszna is lesz a tanultaknak, hiszen minden pályán van egy-egy laposabb szakasz, amelyen eddig időt veszítettem.”

Mivel Zita pillanatnyilag a világranglista 77. helyén áll műlesiklásban, tehát nagyon közel a legjobbakhoz, minden így megspórolt század és ezredmásodperc fontos lehet a további előrelépéshez. A kiélezett versengésben igen apró dolgok döntenek, amelyek többnyire ezekből a technikai finomításokból származnak. Sportolónk ugyanakkor a csapat szerepét is hangsúlyozza:

„Az edzéseken és azon kívül egyaránt sokat segít az edzői stáb és a társak. Nemcsak azért, mert a jó hangulat és a biztonságos környezet miatt csak a síelésre kell koncentrálnom, de azért is, mert minden kérdésemre világos választ kapok, az edzések egymásra épülnek, pontosan látom az elvégzett munka eredményét. Belgium után két nap pihenőt kaptunk egy svájci kisvárosban, majd Saas-Fee-ben töltöttünk el tíz napot. Az időjárás sajnos nem kedvezett nekünk, négy napra le is zárták a hegyet, vagy a sok hó, vagy az eső, vagy az óriási szél miatt. Mi ilyenkor szárazedzéseket végeztünk, szerencsére a csapatnak itt is van egy kisebb központja, ahol minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre állt. A hat havas nap során az óriásműlesiklást gyakoroltuk, ami továbbra sem tartozik az erősségeim közé. De minél többet lépek előre ebben a számban, annál jobb leszek szlalomban is. Edzőnk folyamatosan a határainkat feszegeti, a lehető legváratlanabb és legnehezebb pályákat tűzi ki annak érdekében, hogy minden helyzetre felkészültek legyünk. Ez engem is magabiztosabbá és bátrabbá tehet majd a szezon során.”


Saas Fee-ben friss hó várta Tóth Zitát és csapatát

 

Zita mindig is az elvégzett munkában hitt, a versenyszezon során ebből merít erőt. Idén nyáron a szokásosnál is keményebb felkészülésben volt része, a héten pedig ennek a számszerű eredményét is láthatta. A Tignes-i APEX2100 központba visszatérve a csapat erőnléti felmérésen vett részt, a Vasas sízője pedig örömmel vehette tudomásul, hogy minden területen fejlődött. A legnagyobb előrelépést a gyorsaság terén érte el, az egyensúly- és koordinációs gyakorlatokban éppúgy maximális pontszámot ért el, mint a legutóbbi, tavaszi felmérés során.

„Jó volt fehéren-feketén látni az egész nyári alapozás eredményét, komoly alapot jelent ez most számomra” – jelentette ki Tóth Zita, aki a héten Svédországban készül tovább csapatával, november elején pedig már Leviben várja a versenyszezon rajtját.


Hirdetések