Gy. Szabó Csilla, 2024.10.15. | Curling

Harmadik helyen végzett a World Curling Tour-sorozat hétvégi, ausztriai állomásán a Vasas vegyes párosa. A Szurmay Emma Erzsébet, Ferenci Baján Kán duó bronzérmének értékét növeli, hogy juniorként állhattak dobogóra a felnőttek mezőnyében.

Az év elején kezdett klubunk szakemberei, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán vezetésével elkötelezett közös munkába Szurmay Emma Erzsébet és Ferenci Baján Kán. A két ígéretes fiatalra igen nehéz hónapok vártak a vegyes párosok mezőnyében, hiszen a nemzetközi porondon ebben a számban nem rendeznek korosztályos versenyeket. Első tapasztalataikat tehát nyomban a felnőttek között kellett megszerezniük, amelyek között többségében voltak a csalódást keltők. Ők azonban kitartottak.

„Eleinte bizony tartani kellett bennük a lelket, hiszen számos nehéz, már-már megoldhatatlan pillanattal és kihívássaé találták szemben magukat – idézte fel a kezdeteket a hétvégi siker kapcsán Nagy Gyöngyi.De tudták mire vállalkoznak, én pedig büszke vagyok rájuk a bátorságukért. Nem túlzás úgy fogalmazni, hogy be kellett őket engedni az oroszlán barlangjába, s most már kijelenthetjük, túlélték a látogatást. Nem is akárhogyan. Bevallom, hogy egyáltalán nem számítottam arra, hogy Ausztriából éremmel jöhetünk haza, még engem is megleptek a teljesítményükkel. Volt egy kedvező sorsolásunk, a csoportban megnyert két meccsen azonban nincs mit magyarázni. Ezt követően, a negyeddöntőben, viszont olyan játékot mutattak be, amilyet még soha nem láttam tőlük. A döntőbejutás ugyan már nem sikerült, de a sokkal erősebb és rutinosabb svédek ellen is nagyszerűen helytálltak. Az első endben bekapott ötös ellenére az utolsó pillanatig harcoltak.”

Nagy Gyöngyi azonban nem a méltán értékes bronzéremnek örül a legjobban. Számára sokkal fontosabb a szakmai előrelépés, a párosnál szerinte most kattant be valami, és meccsről meccsre jobban és magabiztosabban játszottak. Ebben óriási szerepe volt annak, hogy a legálisan használható „füleseknek” köszönhetően végig hallhatta tanítványai kommunikációját. Ez alapján pedig nyomban felismerte mely dolgok azok, amelyeken a lehető leggyorsabban javítaniuk kell.

„Mindketten tehetséges játékosok, akik ráadásul nagyon jól kiegészítik egymást – beszélt az ausztriai tapasztalatokról Nagy Gyöngyi. – A mi sportágunkban azonban különösen nagy hangsúly van az egységeken belüli kommunikáción. Nagyon gyorsan, sok mindent kell egymással közölniük, ráadásul úgy, hogy a hibákon azonnal túl kell lépni. Ezt mindenkinek meg kell tanulnia, az ő esetükben pedig láthatóan ezen a téren kellett a legtöbbet előrelépnünk. Mivel minden meccs után alaposan, szinte minden szavukat átbeszéltünk, egyszeriben működni kezdett a páros. A sok befektetett munka meghozta gyümölcsét. Természetesen ez nem történhetett volna meg, ha nem hallgatnak rám, és nem próbálják megvalósítani az általam kért dolgokat. Mindenben partnereim voltak. A történtek azt igazolják, hogy igenis van értelme a problémák mélyére ásni, és minden egyes hibából tanulni. Mérföldkőnek érzem ezt az eredményt, mégpedig azért, mert be tudták saját maguknak bizonyítani azt, hogy jól működő, sikeres párost tudnak alkotni.”


Szurmay Emma Erzsébet és Ferenci Baján Kán a jó kommunikációnak is köszönhette sikerét               Fotó:Kitzbühel

 

A szakember úgy véli, amennyiben a két fiatal azon a dolgos és elkötelezett úton halad tovább, amelyet együtt megkezdett, akkor nemzetközi szinten is eredményes párossá nőheti ki magát. Mindkettőnek megvan a maga erőssége, a kitartás és sportág szeretete pedig közös jó tulajdonságuk, amelyre hosszútávon is lehet építeni. A Szurmay, Ferenci kettős november elején Rigában indul a következő WCT állomáson, majd a két ünnep között Hollandiában lép jégre egy nemzetközi versenyen. A folytatásban, jövő tavasszal, a hazai korosztályos ob jelenti majd a legnagyobb kihívást, hiszen egy esetleges győzelemmel biztosíthatnák helyüket a májusi junior-világbajnokságon. Nem titok, hogy a kettős ott szeretné folytatni a most bravúrosan megkezdett nemzetközi szereplését.

WCT Ausztria Kupa. Series 100. Vegyes páros. Kitzbühel (Ausztria)
A csoport:
Ferenci Baján Kán, Szurmay Emma Erzsébet -Noble (brit) 9-1; Szurmay, Ferenci – WLAN Team Brno (cseh) 11-3; Gaidule, Buncis (litván) – Szurmay, Ferenci 9-4;
A csoport végeredménye: 1. Gaidule, Buncis (3/0), 2. Szurmay, Ferenci (2/1), 3. WLAN (1/2), 4. Noble (0/3).
Negyeddöntő: Szurmay, Ferenci – Cihlářová, Macek (cseh) 6-3;
Elődöntő: Nilsson, Olofsson (svéd) – Szurmay, Ferenci 7-4.


A vasas sportolói (piros címeres melegítőben) a svédek elleni elődöntőt követően
 


Hirdetések