Gy. Szabó Csilla, 2024.09.28. | Tenisz

Az idei U16-os egyéni Európa-bajnokságon induló négy magyar teniszező közül ketten is klubunk színeit képviselték. Nemcsek Gréta párosban jutott el a nyolcaddöntőig, míg Kovács Marcell egyesben végzett a legjobb tizenhat között. Utóbbi két győzelmet aratott a főtáblán, így a legeredményesebb tagja lett a küldöttségnek.

Nemcsek Gréta (balról a második) és Kovács Marcell (jobbról a második) egyaránt a hazai U16-os ranglistavezetőjeként vágott neki a pármai korosztályos Eb-nek. Előbbi ugyan még csupán 15 esztendős, ám a Tennis Europe ranglistája alapján elfoglalt igen előkelő 27. helyének köszönhetően a hatodik kiemeltje lett a tornának. Hogy egyesben mégsem tudott a legjobb 32-nél tovább jutni, az a sorsoláson is múlt. Az első fordulóban, a finn Kotamaeki ellen aratott 6:2, 2:6, 6:0-as győzelmét követően, a másodikban Luna Vujovic volt az ellenfele, aki az európai korosztályos összevetésben azért áll csupán az 52. helyen, mert ő már erősebb, junior ITF, illetve, felnőtt női versenyeken edződik. A Vasas fiataljához hasonlóan 15 esztendős szerb az ITF junior-világranglistáján pillanatnyilag a 117., a WTA összevetésében pedig 851. Idén júniusban már női 15 ezer dollár összdíjazású tornán is döntőzött. Nem mellesleg pedig tavaly ő nyerte az U14-es leányok egyéni Európa-bajnokságát. Vujovic végül két szettben, 6:2, 6:3 arányban verte Nemcseket.

„Sajnos rossz volt a sorsolásom, Luna a korosztályom top hármas teniszezője, így ezt az eredményt tisztes helytállásként értékelhetem – tudtuk meg Nemcsek Grétától, akinek utóbbi heteit, így az Eb-felkészülését az iskolakezdés és egy edzőváltás is nehezítette. – Olyan felnőtt eredményei vannak már, amelyek önmagukért beszélnek. A mérkőzés folyamán nem volt a játéknak olyan eleme, amelyben kicsit is el tudtam volna kapni. Akkor nyertem gémet, amikor nem helyezett rám maximális nyomást. Ha kicsit több meccs van bennem, vagyis a torna későbbi szakaszában találkozunk, talán szorosabbá tudtam volna tenni a találkozót, ezért is sajnálom, hogy igy alakult a sorsolás. De az első fordulós, szintén nem kiemelt finn ellenfelem is kifejezetten a jobbak közé tartozott. Voltak sokkal könnyebb ágak is, jó lett volna az egyik ilyenre kerülni.”



Nemcsek Gréta idén már indul hatott a budapesti 250-es WTA-tornán, a felnőttek mezőnyében azonban még alig van tapasztalata, nem úgy, mint szerb ellenfelének                                         Fotó:Római Teniszakadémia

Nemcsek Gréta a páros versenyben az Alfás Kálmán Lucával lépett pályára, akivel tavaly megnyerték az U14-es páros küzdelmeket. Most a torna harmadik kiemeltjeként a 32-es tábla második fordulójában játszották első meccsüket, mégpedig egy örmény kettős ellen, amelyet 6:1, 6:1 arányban vertek. A következő találkozón egy svájci duó volt az ellenfelük, s végül meccstiebreakben szenvedtek 3:6, 6:3, 10-3-as vereséget.

„Bár csak a tizenharmadik kiemeltek voltak a svájciak, nagyon jól játszottak, egyéniben is jól szerepeltek. Kifejezetten színvonalas meccset vívtunk ellenük, az első két szett sorsa egy-egy breaken múlt csupán. A találkozót mi kezdtük jobban, majd kiegyenlítettek. A döntő meccstiebreak elején gyorsan szerzett négy-öt ponttal olyan lépéselőnybe kerültek, amit már nem tudtunk ledolgozni” – tette hozzá Nemcsek Gréta.

A fiúk európai ranglistáján 72. helyezett Kovács Marcell harmincadikként került fel a torna nevezési listájára, így nem lett kiemelt. A 16 esztendős játékos ennek ellenére egy magabiztos 6:3, 6:2-es győzelemmel kezdett az ukrán Kratavenko ellen. A legjobb 32 között egy portugál fiú következett, akit 6:0, 6:4-re vert. A nyolcaddöntőben viszont a torna 3. kiemeltjével, a lengyel Jan Sadzikkal találkozott. Utóbbi 6:2, 6:3 arányban verte a Vasas SC teniszezőjét, aki párosban viszont már az első fordulóban búcsúzott Takács Bercel Sándor oldalán.


Kovács Marcell jobbról kiemelkedik a hazai U16-os mezőnyből, amit ob-győzelmei is bizonyítanak. Képünkön edzőjével Kovács Márkkal az idei fedett pályás siker után

„Egyesben az volt a célom, hogy bejussak a legjobb nyolc közé, de kicsit korán találkoztam a harmadik kiemelttel, így ez nem sikerült – értékelt Kovács Marcell. – Nem mondom, hogy a lengyel fiú verhetetlen lett volna, de ezen a napon jobb volt nálam. Ha jót ütöttem, ő még jobbal válaszolt, igen magas ritmuson, nagyon intenzíven teniszezett. Az első fordulóban, az ukrán fiú ellen kezdetben még kerestem a formámat, ám amint elvettem a szerváját, többet nem kellett izgulnom. A következő találkozón viszont fantasztikusan kezdtem, minden bejött, amit csináltam. A másodikban kicsit visszaestem, miközben ő sokat javult, így négy-kettőre el is húzott. Akkor kicsit volt miért izgulni, de négy nagyon jó gémmel folytattam, így azt a meccset is megnyertem. Sajnálom, hogy nem volt szerencsésebb a sorsolásom.”

A páros mérkőzésről Marcell elmondta, az eső miatt egy nagyon gyors kemény pályán kellett játszaniuk a csehek ellen. Emiatt nehéz volt az adogatások fogadása, így egyik duó sem tudta a másikat lebreakelni. Mindkét szett tiebreakben, néhány ponton dőlt csupán el a tavalyi U14-es páros bajnok Krejci, Kusy kettős javára.

Nyitófotó: MTSZ


Hirdetések