Gy. Szabó Csilla, 2024.09.26. | Kosárlabda

Új vezetőedző, Nenad Markovic irányításával vág neki a 2024/25-ös szezonnak a Vasas Akadémia élvonalbeli női együttese. A váltás nem okozott túl nagy törést a csapat életében, hiszen a szerb szakember eddig másodedzőként dolgozott mellettük Pasaréten. Az első mérkőzést vasárnap, idegenben játszák akadémistáink, mégpedig a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ellen.

Hogy telt a nyári szünet, majd az azt követő alapozás? – tettük fel a kérdést Nenad Markovicsnak a rajt előtt.

Legfeljebb két hetet bírok ki kosárlabda nélkül, így volt ez most is. A játékosok esetében a válogatottbeli elfoglaltság volt a meghatározó, így ki többet, ki kevesebbet tudott pihenéssel, feltöltődéssel tölteni. Az augusztus ötödikén megkezdett felkészülés szerintem összességében jól sikerült, a már említett válogatottbeli hiányzások zavarták csak néha meg, de ehhez hozzá vagyunk szokva, így most is jól kezeltük a helyzetet.

Milyen fizikális állapotban érkeztek vissza Pasarétre akadémistáink?

Erőnléti edzőnktől kaptak egy induló programot annak érdekében, hogy az alapozást ne a nulláról kelljen kezdenünk. Azt azonban nem vártam el tőlük, hogy topformában legyenek, hiszen majd két hónap állt a rendelkezésünkre, ami elegendő idő a jó felkészüléshez. Ezzel a résszel tehát teljesen elégedett vagyok. Ami a kosárlabdát illeti, néhány alapvető dologra igen sok időt szántunk, és még ezen a héten is ezt tesszük. Számomra nagyon fontosak a részletek, ezen a téren nagyon következetes vagyok. De a nagy kép is kellően összeállt. Mostanra egészen jó egyensúlyt teremtettünk a taktika, a csapatszellem, a védekezés, az erőnlét és a dinamizmus területén.


A csapat láthatóan nagyon jó hangulatban készült a bajnoki rajtra

Hogyan alakul a csapat belső dinamikája?

Egyelőre tökéletesen. A lányok nagyon jól fogadják az ötleteimet, sok energiát fektetnek az edzésekbe. Ez utóbbinak különösen örülök. Mi leszünk az egyik legfiatalabb csapat, de ehhez már hozzászoktunk, ez minden évben így van. Ellenfeleinket sok jó megoldással igyekszünk majd meglepni. Úgy gondolom, a kosárlabdában mindennek a helyén kell lennie, nagyon fontos az egyensúly. Ez alatt azt értem, hogy mindig tudnunk kell, mikor legyünk agresszívak, mikor kell sokat futnunk, vagy éppen mikor okosnak lenni és jó döntéseket hozni. Nagyon remélem, hogy a bajnokság során meg fogjuk találni ezt a kényes egyensúlyt.

Idén egy amerikai és egy szerb légiós csatlakozott az együtteshez. Ők megtalálták a helyüket?

Domonique Davis, valamint Jovana Boricic egyaránt fiatalok, akik így remekül passzolnak a mi csikócsapatunkhoz. Ez a felkészülés eddigi szakaszában egyértelműen látható volt. A csapatmunkára helyezzük a hangsúlyt, nagyon keményen dolgozunk az összhangért, ugyanakkor ebből az erős közösségből kiváló egyéni teljesítmények emelkedhetnek ki. Éppen ezért mindenkitől azt várom, hogy kihozza magából a maximumot függetlenül attól, hogy hívják, honnan érkezett vagy hány éves. Természetesen a tapasztaltabb kosárlabdázókkal szemben mindig magasabb a követelmény, a munka területén példát kell mutatniuk a fiatalabbaknak, összességében azonban mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A fiataloknak több időre, és több gyakorlásra van szükségük, de biztos vagyok abban, hogy megtalálják a helyüket. Czirkos Panka és Subotic Milka a tavalyi juniorcsapatból már most velünk készül, szerintem mások is követni fogják őket.


Élvonalbeli női kosárlabdázóink, nagy lendülettel és komolyan dolgoztak az alapozás alatt

Milyen újdonságokra számíthatunk a csapattól az idei szezonban?

A taktika terén vezettünk be kisebb változtatásokat, azokat is elsősorban a támadásokban. A legtöbb alapelvünket azonban megőriztük, ezekre építünk majd az új szezonban is. Meccsről meccsre persze változik majd a játékunk, mégpedig az ellenfelek függvényében. Bizakodásra ad okot, hogy az edzéseken nagyon jól teljesítenek a lányok, keményen dolgoznak, a gyakorlatok tele vannak energiával, sugárzik róluk a fejlődés iránti vágy. Amit ezen felül várok tőlük, az az, hogy minden edzésen jobbak akarjanak lenni, mint az előzőn, és sokkal többet gondoljanak a játékra, a kosárlabda lényegére, mint most.

Milyen célkitűzéseket fogalmazott meg az új idényre?

Első alkalommal várhatom vezetőedzőként a bajnoki rajtot. Kezdetnek azt mondanám, hogy a legjobb nyolcba kell jutnunk, ez amolyan minimum a számomra. A szezon során persze megpróbálunk még ennél is jobb helyezésért küzdeni. Mivel nem ez lesz itt az első szezonom, jól ismerem a bajnokság mezőnyét, tudom, hogy a többi csapat is jól felkészült az idényre. De én is biztos vagyok magamban, és sem a munkától, sem a rám nehezedő nyomástól nem félek. Örömmel és izgalommal várom a kezdést, ahogy a lányok is. A munkában hiszek, s ha azt jól elvégezzük, akkor az eredmények is jönni fognak.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések