Gy. Szabó Csilla, 2024.09.17. | Curling

A szokásosnál sűrűbb nyári program áll Joó Linda mögött, aki az új idényben sem fog unatkozni. A Vasas sportolója amellett, hogy női csapatunkkal A csoportos Európa-bajnokságra készül, vegyes párosban, Kárász Raul oldalán is igyekszik a legjobb formáját hozni. Szépen lassan, pedig az edzői szakmával is ismerkedik.

A Magyar Curling Szövetség május végi évzáróján ismét Joó Lindát választották az év női curlingesének, aki utolsó éves juniorként tavaly még a korosztályos mezőnyben is mindenhol elindult, ahol csak tudott. És nyert is. A legszebb pillanatként azonban már egy felnőtt sikert, mégpedig a Vasas Nők B csoportos Eb-győzelmét élte meg, s ez fogja az új, immáron kizárólag felnőtt szezonját is meghatározni. Az A csoportos helytálláshoz azonban a szokásosnál is korábban, még a kamaraerdei pálya elkészülte előtt el kellett kezdeni a felkészülést.

„Ezen a nyáron nagyon ráfeküdtünk az erőnléti edzésekre, hiszen a maximumot szeretnénk kihozni magunkból a kontinens legjobbjai között – számolt be a jól megérdemelt pihenés helyett is edzésekkel töltött időszakról Joó Linda. – Hetente kétszer közösen jártunk konditerembe, kétszer pedig egyéni úton, személyre szabott tervek alapján kardióztunk. A nyár eleje így kicsit megterhelőre sikerült a számomra, mert a szezont követően, hobbiból softball meccseket szoktam játszani. Ez utóbbinak azonban júliusra vége lett, így ettől kezdve már kizárólag az erőnléti programra koncentráltam. Jó munkát végeztünk, már érzem is a pozitív változást, különösen az állóképesség terén fejlődtem sokat.”

Joó Linda a tavalyi szezonban szívesen segédkezett a Vasas szakemberének, Nagy Gyöngyinek és Jakab Zoltánnak a legfiatalabb csapatok felkészítésében. S bár most még jó pár éven keresztül versenyzőként szeretne további sikereket elérni, augusztus második felében egy nemzetközi edzőtáborban is részt vett, mégpedig hozzá hasonló fiatal edzők társaságában. A World Curling által szervezett lillehammeri eseményen egy-egy ausztrál, mongol, román, spanyol és türkmén, utánpótláskorú vegyes csapat és edzője vett részt, Joó Linda pedig korábbi vegyes páros társa, Tatár Lőrinc oldalán, immáron táborvezetőként tevékenykedett.


Joó Linda (elől balról a második) a lillehammeri edzőtábor résztvevőivel

„Évekkel ezelőtt még magam is résztvevő voltam, fiatal edzőként azonban most először próbálhattam ki magamat nemzetközi mezőnyben. Nagy kihívás volt a számomra, hogy ezúttal angolul kellett oktatnom, ugyanakkor a gyerekek is igen különböző tudásszinten voltak. A gyakorlások vezetése során tehát mindig ez utóbbihoz kellett hangolnom a feladatokat is. Nagyon jól éreztem magam, sok hasznos tapasztalattal gazdagodtam és értékes kapcsolatokat is szereztem. Most azonban még jó sokáig elsősorban játékosként tekintek magamra és a személyes fejlődés a célom. Később persze szívesen dolgoznék majd gyerekekkel, és amikor a Vasasnál szükség van rám, mindig örömmel ugrok be egy-egy fiatalok alkotta csapat mellé.” ̶  összegezte az edzősködéssel kapcsolatos terveit Joó Linda, aki az új idénynek most már biztosan Kárász Raul oldalán vág neki vegyes párosban. Utóbbi a nyár folyamán vissza is igazolt klubunkhoz, edzőjük azonban az UTE-s Kiss Zsolt lesz, aki ennek a szakágnak különösen jó ismerője, így igen sok hasznos tudást adhat majd át a hosszútávra tervező fiatal duónak.

Linda és Raul az elmúlt két hétvégén, új egységként, a C ligában mutatkozott be, s negyedik helyével ki is vívta a B ligás szereplés jogát. Október elején így már ez utóbbiban vágnak neki az országos bajnokságnak, a céljuk pedig a legjobbak közé kerülés. Linda szerint bármilyen jól sikerül is a további felkészülésük, az ob-győzelem most még nem reális elvárás velük szemben, először az élvonalban szeretnék megvetni a lábukat. Igazából egy dobogós helyezéssel is már elégedettek lennének, ám ehhez nagyon jól össze kell csiszolódniuk és persze tovább lépni a B-ből az A ligába. Ehhez nyújtott nagy segítséget számukra, hogy szeptember elején, a World Curling Tour első állomásán, Prágában, nyomban jégre is léptek. A nemzetközi mezőnyben négyből három meccsüket meg is nyerték, így a legjobb nyolc között végeztek. Linda szerint azonban még nagyon az út elején járnak, sok tanulnivalójuk van a vegyes páros taktika terén.


Kárász Raul (jobbról) az elmúlt idényben a fiú ifi csb-győztes Tatár Team tagja volt, a nekik járó különdíjjal a kezében a szövetség évzáróján / Fotó: Vasas Attila

„Azért igazoltam vissza a Vasashoz, mert úgy láttuk, így lehet a közös munkánkat a legmagasabb szinten összehangolni – tudtuk meg Kárász Raultól, aki a férfi csapatok esetében viszont a tatabányai gárdát fogja erősíteni kölcsönjátékosként. – Zsolt évek óta az edzőm volt az UTE-ban, így kézenfekvő volt, hogy ő legyen a mi mesterünk is, szerintem ez a legjobb megoldás mindenki számára. Amikor tavaly felmerült, hogy Lindával alkossunk új párt, már akkor is hosszú távra terveztünk, éppen ezért most egyáltalán nem zavar, hogy neki idén elsősorban a női csapatra kell koncentrálnia. Sőt, kicsit nekem is jobb így, mert én viszont érettségire készülök, úgyhogy számomra a tanulás élvez elsőbbséget. Prágában még nagyon szezonkezdeti formát mutattunk, de az összhang már jó volt közöttünk, erre lehet a jövőben építkezni.”

A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított, A csoportos Eb-re készülő Vasas Nők csapatával nagyon sok nemzetközi verseny szerepel a programban, így Linda és Raul csak a fennmaradó időben koncentrálhat majd a vegyes párosra.

„A női csapattal nagyon szeretnénk bent maradni a legjobbak között, ez még magyar együttesnek korábban soha nem sikerült, tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz – tette hozzá Joó Linda. – Ugyanakkor az is igaz, hogy most nagyon is reálisak erre az esélyeink, ami mindannyiunknak komoly motivációt jelent, s ezért fektetünk minden eddiginél több munkát a felkészülésbe.”


A B csoportos Eb-n győztes női csapatunk és edzőik idén már az A csoportos részvételre készülnek (jobb szélen guggol Joó Linda)


Hirdetések