Gy. Szabó Csilla, 2024.08.30. | Tenisz

Mind leány, mind pedig fiú U18-as együttesünk aranyérmes lett a Balatonbogláron zajló csapat ob-n.  A budapesti 15 ezer dollár összdíjazású férfi ITF-tornán teniszezőink párosban voltak sikeresebbek, a Boros Attila, Kisantal Dominik kettős a negyeddöntőig jutott, ahogy a Halmos Kornél, Szőke Ádám duó is.

A  hazai kkorosztályos ranglistán elfoglalt helyezések alapján, mindkét csapatunk első kiemeltként és esélyesként érkezett Balatonboglárra. A Nemcsek Gréta, Benke-Giosanu Izabella és Gyene Csenge összeállítású leányegyüttes jól viselte ezt a terhet és magabiztosan jutott el a döntőig, amelyet a selejtezőként szolgáló Budapest-bajnokságot megnyerő Honvéd ellen vívott. A június végi összecsapáshoz képest viszont nagy változás volt, hogy Kovács Márk csapatkapitány az ob-n már számíthatott elsőszámú teniszezőnk Nemcsek Gréta játékára is.

„A csoportmeccseket magabiztosan nyerték a lányok, a döntőben pedig Gréti és Iza egyaránt hozta a kötelezőt, így a párost már le sem kellett játszani – értékelt Kovács Márk, aki nem titkolta, hogy mindkét döntőben a végső győzelem volt a céljuk. – A fináléban azért oda kellett tenniük magukat, Iza a megnyert első szettet követően a másodikban remekül fordított hátrányból és nyert egy igen izgalmas találkozón. Értékes aranyérmet szereztek. A fiúk esetében azonban nehéz komolyabb szakmai következtetéseket levonni, hiszen csoportmeccsünk nem is volt, a döntőben végül az MTK-Pasarét meccs győztesével játszottunk egy igen gyors találkozót. Balatonboglárra egy megerősített csapattal a győzelemért jöttünk, ennek ellenére mindenkinek szerettünk volna játéklehetőséget biztosítani. Ez sajnos nem sikerült, mert a fináléra értelemszerűen Major Áron János és Kovács Marcell lépett pályára egyesben. Mi sajnáljuk a legjobban, hogy így alakult. Az ob-győzelem azonban ob-győzelem, nagyon örülünk a két aranyéremnek.”


Nemcsek Gréta, Benke-Giosanu Izabella és Gyene Csenge a dobogó legmagasabb fokán, Kovács Márk csapatkapitánnyal

 

A Vasas teniszszakosztályának vezetője, Bocskay József szerint a két országos bajnoki cím kapcsán mindenképpen vissza kell tekinteni a selejtezőként szolgáló Budapest-bajnokságra. Ez utóbbin ugyanis azért nem tudtak legjobbjaink indulni, mert éppen külföldön versenyeztek, vagy betegséggel küzdöttek. Távollétükben a leányok között Benke-Giosanu Izabella és Gyene Csenge állta a sarat, míg a fiúk mezőnyében Hegedűs-Kyster Benjámin és Horvát Ádám Márk harcolta ki a nyolcas ob-döntőben szereplés jogát.

„Ez a két aranyérem mindenkié, aki a Budapest-bajnokságon, illetve az ob-n pályára lépett. Közös siker, amiért mindenkinek köszönet jár!” – jelentette ki Bocskay József, aki csak azt sajnálta, hogy Hegedűs-Kyster például már el is utazott Amerikába, ahol egyetemi tanulmányait kezdi, így nem lehetett a csapattal ebben a szép pillanatban.

A leányok mezőnyében szükség is volt az erősítésre, hiszen az országos döntőben ismét a Honvéd volt az ellenfél. Most azonban már mi is számíthattunk Nemcsek Gréta játékára, aki kettős tornagyőzelmet aratott az elmúlt hétvégén a budapesti J100-as ITF-tornán, s ezzel 15 évesen a junior-világranglista 235. helyén ért el új karriercsúcsot.

„A múlt hét nagyon sokat kivett belőlem, fáradtabb voltam a szokásosnál, de így is sikerült a döntőben Kis-Czakó Eszter ellen nyerni. Mivel összetartó, jó hangulatú csapat vagyunk, egyáltalán nem éreztem terhesnek, hogy kötelező hoznom a meccsemet. Elsősorban egymásért játszunk, no meg a Vasasért. Kellemes három napot töltöttünk együtt, és büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb korosztályos ob-címet nyerhettünk klubunknak” – számolt be a balatonboglári történésekről Nemcsek Gréta.


Együtt a két ob-győztes csapat

F18-as csapatunk elsőszámú játékosa, Major Áron János is hangsúlyozta a kiváló csapatszellemet, mérkőzéséről azonban nem igazán tudott sokat mondani:

„Gyakorlatilag egy fél meccset játszottam Bogláron, ellenfelem ugyanis a második szettre már nem állt ki. Pedig én sem voltam még százszázalékos állapotban, a kezem még nem gyógyult meg. Nekem azonban nagyon fontos egy ob-döntő, ezért igazi küzdelemre készültem. De ahogy Gréti is mondta, jó volt együtt lenni, s egy újabb ob-győzelmet szerezni.”

Major Áron János és Kovács Marcell esetében ráadásul ez sorozatban a harmadik ob-aranyérem volt alig két hét leforgása alatt. Az augusztus közepén rendezett egyéni országos bajnokságon ugyanis mindketten dupláztak, Áron az F18-as, Marcell pedig az F16-as mezőnyben nyert egyes és páros címet Pécsett. Az idei kollekciójuk a csapat győzelmével vált teljessé.


Szőke Ádám és Kisantal Botond (balról jobbra) közösen melegített a római-parti férfi tornán

Amíg a fiatalok Balatonbogláron küzdöttek a bajnoki aranyért, fiatal felnőtt teniszezőink a Budapesten zajló férfi 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán igyekeztek bizonyítani. Egyesben ez sajnos a Boros Attila, Boros Bence, Halmos Kornél, Kutasi Bence, Kisantal Botond, Szőke Ádám hatosból senkinek sem sikerült, ahogy a Folyondár utcában velük készülő Páll Noelnek sem. Párosban viszont már jobban szerepeltek játékosaink. A Halmos, Szőke duó megnyerte első fordulós meccsét egy ukrán páros ellen, ahogy a Boros, Kisantal duó is egy másik ukrán egységgel, vagyis a torna második kiemeltjével szemben. A folytatásban, vagyis a negyeddöntőben azonban mindkét párosunk búcsúzni kényszerült.


Hirdetések