Gy. Szabó Csilla, 2024.08.28. | Kosárlabda

Budácsik Dorottya is tagja lesz az U23-as 3x3-as világbajnokságra utazó magyar női válogatottnak, amely a selejtezőcsoportok egyik legjobb másodikjaként vívta ki a részvétel jogát. Ugyanebben a szakágban a hétvégén rendeztek Európa-bajnokságot, amelyen Jáhni Zsófia képviselte a Vasas Akadémia színeit.

Bár a direkt kvalifikáció nem sikerült női U23-as válogatottunknak, Budácsikék mégis ott lehetnek Mongóliában, a szeptember 11-én rajtoló 3x3-as világbajnokságon. Mint azt korábban már megírtuk, nemzeti együttesünk második helyen végzett a Nemzetek Ligája európai 4-es csoportjában, s végül az egyik legjobb másodikként biztosította helyét a vb-re. A bővebb keretnek Salamon Zsófia is tagja volt, ő is többször pályára lépett a kvalifikáció szempontjából fontos találkozókon. A múlt héten derült ki, hogy nemzeti együttesünk is utazhat Ulánbátorba, Medgyessy Dóra szövetségi edző pedig a Vasas Akadémia játékosára, Budácsik Dorottyára is számít.

„Természetesen nagyon izgultunk, hiszen szerettünk volna kijutni a vb-re, s most nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült – kommentálta a jó hírt honlapunknak Budácsik Dorottya. – Szerencsére a mumusunknak számító lengyelekkel nem leszünk egy csoportban, amit én jó előjelnek tartok. Természetesen szeretnénk minél előkelőbb helyen végezni, ám ebben a szakágban nem igazán lehet a papírformában bízni. Ha egy meccset rosszul kezdünk, akkor később nem igazán marad idő a javításra. De ellenkező esetben is gyorsan fordulhat a kocka. Ez egy ilyen játék, de ezt is szeretjük benne. Természetesen nagy dolog, hogy egy világbajnokságon játszhatok, ugyanakkor annak is örülök, hogy eljutok Mongóliába, ahol korábban még nem jártam.”


A vb-szereplést kiharcoló csapat ugyan változik, de Budácsik Dorottya (elöl) ott lehet a Mongolóiába utazó négyesbe

 

A csapat összeállítása elsősorban a kerettagok eddigi teljesítménye alapján történt, bár Medgyessy Dóra dolgát egyáltalán nem könnyítette meg a vb időpontja. Szeptember közepén fordulnak ugyanis a hagyományos kosárlabda-bajnokság előtti felkészülés hajrájába a magyar klubcsapatok. Érthető tehát, ha az egyesületek nehezen engedik el játékosaikat egy 3x3-as eseményre. Még akkor is, ha vb-ről van szó. Dorka is kihagyja majd női élvonalbeli csapatunk három felkészülési találkozóját, a szakosztály vezetése azonban nem szerette volna játékosunkat ettől a különleges élménytől megfosztani, miközben a Vasas Akadémia a nemzeti együttesek érdekeit is mindig szem előtt tartja. Budácsik pedig hálás, hogy a pasaréti szakvezetéstől megkapta ezt a lehetőséget.

A hétvégi, bécsi Európa-bajnokságon részt vett felnőtt 3x3-as női válogatottat erősítette a Vasas Akadémia élvonalbeli női csapatának másik játékosa, Jáhni Zsófia. A pályára lépő négyesnek a pasaréti nevelésű Tóth Orsolya is tagja volt, aki idén nyáron igazolt Pécsre. Szereplésüket azonban kevesebb siker övezte, mint az U23-asokét. A lettek és a hollandok ellen vívott csoportmeccsüket egyaránt elveszítették, így nem jutottak tovább a keresztjátékba. Zsófi az első találkozón 7 pontot szerzett a 16-ból, a másodikon hármat a 12-ből.

Nagyon csalódottak vagyunk, ezt nem is titkolom, hiszen a lettek legyőzésével simán mehettünk volna tovább, a folytatásban pedig nem is volt rossz sorsolásunk – számolt be a híres bécsi Práterben kialakított arénában történtekről Jáhni Zsófia. – A felnőttekkel nekem ez volt az első Európa-bajnokságom, ezért szerintem túlságosan elizgultam a meccseket és nem tudtam kihozni magamból a maximumot. De a csapat szintjén sem tudtunk úgy játszani, ahogy korábban. A lettek ellen minimális különbségű vereséget szenvedtünk, egy utolsó, kicsit szerencsés kosárral nyertek, nekünk azonban már korábban, a találkozó elején a saját javunkra kellett volna fordítani a meccset. Azt már tudjuk, hogy Földi Attila nem folytatja munkáját a válogatott élén, így én sem igazán tudom, hogy a jövőben számítanak-e rám ebben a szakágban? De most már az ötös kosárlabdára és a Vasas Akadémián betöltött szerepemre koncentrálok.”

Jáhni Zsófia úgy érzi, kifejezetten jót tett a formájának a nyári 3x3-as válogatottbeli szereplés, de már nagyon várta, hogy visszatérhessen a terembe. A szabadtéri szakágban megszerzett keménységét pedig a Vasas Akadémia érdekében szeretné hasznosítani a szeptember végén rajtoló 2024/25-ös bajnokságban, amelyben most is a rájátszásba jutás az elsődleges cél. 

Fotók: FIBA


Hirdetések