Jenkei Dániel, 2024.08.28. | Klub

Illés Fanni, Pap Bianka és Száraz Evelin képviselik Párizsban a Vasas SC-t, Szabó Álmos paraúszói nagy reményekkel vágnak neki a csúcseseménynek.

Hétfőn reggel elutazott a magyar csapat Párizsba, szerdán pedig a nyitóünnepséggel már kezdetét is veszik a 17. nyári paralimpiai játékok.

Az eseményen három vasasos paraúszónk vesz részt, akik három éve Tokióban is egyaránt képviselték már a magyar és piros-kék színeket.

Illés Fanni és Pap Bianka ráadásul címvédőként lesznek ott újra, előbbi az ötödik, utóbbi a harmadik paralimpiáján, mellettük pedig még Száraz Evelinért szoríthatunk klubunkból.
 


Vasasos főszereplők az ünnepélyes eskütétel után

 

Szabó Álmos vezetőedző is természetesen ott van lányokkal Párizsban, elsőként azt kérdeztük tőle, mennyire lehet rutinról beszélni egy paralimpia tekintetében

- Mindenképpen fontos a rutin, a sportolókkal együtt ciklusról ciklusra felvértezzük magunkat új tapasztalatokkal, így mondhatom, hogy már nincs semmilyen extra izgalom bennünk Párizs kapcsán. Persze, amikor a helyszínen vagy, az már más, ott érkezik egy komoly adrenalin-löket. Ezt nyilván kezelni kell, ez is része annak a kéthetes nagy tervnek, amely alapján közösen végig fogjuk menedzselni a játékokat. Precíz időrend szükséges, pontos logisztika a falu, a külsős szállás és az uszoda között, alkalmazkodva a három sportoló egyéni igényeihez is, óráról órára, percről percre mindent felépítve. És persze tudnunk kell változtatni is ott helyben, ha ez szükséges a sportolók visszajelzései alapján.


A szakember arról is beszélt, hogy mindhárom sportolónak megvan a maga története a mostani játékok kapcsán:

- Fanni édesanyaként tér vissza, teljesen átalakult a teste, és napról napra meg kellett küzdenie ezzel, egyúttal elképesztő türelmet kellett gyakorolnia, ki kellett várnia, amíg újra összeállnak a dolgok. Hatalmas munkát végzett, és eljutott arra a szintre végül, amelyre vágyott. Ezen felül az is szintén teljesen új szituáció, hogy Bia és Fanni már bajnokként, címvédőként készült fel Párizsra. Ők Tokióban már felértek a csúcsra, így elveszett az a zsigeri vágy a sikerre, ami előtte megvolt.  Ennek megvan a maga sportpszichológiája, és teljesen más motivációs eszközökkel kell dolgozni. Biának különösen nehéz a dolga, hiszen olyan eredményei vannak, amelyek miatt folyamatosan hatalmasak az elvárások vele szemben. Evelin keresztje pedig a kategorizálás, egy pluszponton múlt, hogy nem SB5-be, hanem SB6-ba sorolták be 100 mellen idén tavasszal. Hogy mindenki értse, így egy aranyesélyből lesz egy döntős esély. Összességében minden sansza megvan egy nagyon szép eredmény elérésére, de nyilván hosszú folyamat feldolgoznia ezt a nehezített pályát.

 



 

Elsőként majd Pap Biankát láthatjuk az olimpiáról már jól ismert, impozáns La Défense Arena medencéjében tempózni. Bia augusztus 29-én, csütörtökön 11:18-kor kezd az 50 gyors előfutamában, amelynek a fináléját még aznap este megrendezik. Paralimpiai bajnok klasszisunk számára ezután jön a java: szeptember 1-én a 100 gyors, szeptember 5-én a 400 gyors, szeptember 6-án a 100 hát (amelynek címvédője), majd szeptember 7-én a 200 vegyes. Csupa-csupa éremesély…

Ahogy Bia elmondta, a rutin mellett nehéz küzdelmet jelent számára a növekvő elvárások kezelése és a folyamatos motiváció megtalálása, de ebben segít neki, hogy immár évek óta sikerrel végez jogi tanulmányokat, amivel kikapcsolja kicsit az úszás világát. Azért merünk bátran éremesélyekről írni vele kapcsolatban, mert ő maga is nagyon konkrétan megfogalmazta, hogy medálokkal, és köztük arannyal szeretne majd hazatérni.

 

Szabó Álmos így vélekedett tanítványa esélyeiről:

- Bia kapcsán sokszor már akkor kérdőjelek merülnek fel a közvéleményben, ha csak egy aranyat nyer egy világversenyen, és ezt nagyon nehéz kezelni. Nagyon magasra tette a lécet, és elsősorban a saját lelki nyugalmát kell megtalálnia, és értékelnie minden eredményt, mert fantasztikus dolgokat ér el évről évre. Remekül sikerült a felkészülése, az edzéseredményei jobbak, mint Tokió előtt, így minden számban reális esélye lehet az egyéni csúcsra. Egy 50 gyorssal melegít be, bár őt ismerve, ott is lesznek céljai. Utána pedig minden számban nagyon komoly verseny vár rá, olyan állapotban van, hogy bírni fogja a sorozatterhelést, maximum egy-egy előfutamban lehet majd óvatosan taktikáznia. Csemege lesz a 100 gyors, ahol nyolc-tíz lány van egy másodpercen belül, és óriási csata várható, de ezt szimuláltuk is. 100 háton pedig ugye címvédőként küzd majd, részben új ellenfelekkel, de úgy gondolom, olyat továbbra sem tud más a mezőnyben, mint ő.

 

Illés Fanni édesanyaként visszatérve tudta magát kvalifikálni a paralimpiára, és kétéves kisfia, Mór is vele lesz Párizsban. 

Egy számban, 100 mellen indul majd, amelynek ő a címvédője. Fanniért így szeptember 2-án, hétfőn kell majd nagyon izgulnunk, előbb az előfutamban, majd estefelé a döntőben.

Az ő esetében nem győzzük hangsúlyozni, hogy micsoda bravúr, hogy egy ilyen sportágban visszatért a legmagasabb szintre, és májusban már ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon. Paralimpiai bajnokunk elmondta, hogy a tokiói arany és kisfia születése után már minden jutalom számára, de persze nagyon szeretne érmet hozni Párizsból is.

- Ahogy mondtam, Fanninál a végére szépen összeállt minden, köszönhetően az iszonyatosan kemény munkának, türelemnek és kitartásnak. Egy számban, a jól bejáratott 100 mellen indul, az Európa-bajnokság már valóban egy fontos mérföldkő és nagy eredmény volt, hogy ott érmet tudott nyerni. Azóta is jól alakultak a dolgok, szerintem meg fogja tudni közelíteni a tokiói idejét. Az ellenfeleket és az erőviszonyokat illetően majd az előfutam után fogunk tisztábban látni, különösen a kínai lányokat illetően, de biztos vagyok benne, hogy jól fog úszni - vélekedett legrutinosabb tanítványáról Szabó Álmos.
 

 

Az Európa-bajnok és vb-bronzérmes Száraz Evelin második paralimpiáján képviseli a magyar és a vasasos színeket. Tápiószecső és persze a Vasas büszkesége 200 vegyesen kezd majd augusztus 30-án, pénteken, ezt követi szeptember 1-én vasárnap a fő száma, a 100 mell, majd végül szeptember 6-án a 400 gyorssal zárja párizsi szereplését. 

Evelin azt mondja, szeretne jót úszni, emellett pedig minden pillanatát kiélvezni és megélni a paralimpiai forgatagnak, hiszen a tokiói "covid-játékok" alatt erre egyáltalán nem volt lehetősége.

 

Legfiatalabb paralimpikonunk kapcsán a következőket osztotta meg velünk Szabó Álmos:

- Evelin ugyan még csak 19 éves, de már 2016 ősze óta velünk készül, így van bőven rutinja, de nyilván más a helyzete, mint a két paralimpiai bajnoknak. Sok hullámvölgye volt, a már említett kategorizálás miatt is, de szép munkát végzett összességében. Három számban indul, az első a 200 vegyes lesz. Ennek kapcsán az egyik edzésen feltette a kezét, és azt mondta, mi lenne, ha Párizs után nem kéne ezt többet úsznia. Mondtam, hogy, oké, de csak ha bejutsz a döntőbe… A 100 mell egyértelműen a fő szám, reális az egyéni csúcs, és szerintem az elég lehet egy olyan eredményre majd, amire igazán büszke lehet. És lesz még egy 400 gyors is, ami szintén jól áll neki, teher nélkül tud majd úszni.

 

 

A Vasas Párizsban - videósorozat újratöltve
Természetesen a paralimpia előtt is beszélgettünk kisvideók formájában a főszereplőkkel, sőt, a következő napokban is várhatóak még tartalmak, így érdemes böngészni a youtube-csatornánkat és a közösségi felületeinket. Hajrá, lányok, hajrá, magyarok, hajrá, Vasas!

Hirdetések