Gy. Szabó Csilla, 2024.07.29. | Kosárlabda

Hatodik helyen végzett a magyar U20-as fiúválogatott a romániai B divíziós Európa-bajnokságon. A sikerhez a Vasas Akadémia két játékosa, Cseh Botond és Pleesz Ádám is hozzájárult, erőnléti edzőnk, Dian Dániel pedig a fiatal kosárlabdázók jó állóképességéért, valamint sérülésmentes szerepléséért felelt. 

A Vasas Akadémia férfi szakosztályának igazgatója, Mészáros Zalán az MKOSZ szakmai és utánpótlás bizottságának elnökeként követte nyomon az együttes felkészülését, valamint Eb-szereplését, a keresztjátéktól kezdődően pedig a helyszínen segítette a csapat munkáját.

„Célunk a legjobb nyolc közé jutás volt, a hatodik helyezéssel ezt maximálisan teljesítették a fiúk – értékelte a magyar válogatott teljesítményét honlapunk számára Mészáros Zalán. – Kilenc éve nem sikerült ebben a korosztályban magyar válogatottnak a legjobb nyolc között végeznie, ami tovább emeli a helyezés értékét. A játék képe is kifejezetten biztató volt, különösen a támadások terén. Ez utóbbiban a legjobbak között teljesítettünk. Nyolc meccsből ötöt nyertünk, csak a döntő, és ezzel az A divízióba feljutó román és ukrán válogatottól, valamint Georgiától kaptunk ki. Utóbbiak fizikálisan nőttek fölénk, szinte kész férfiak voltak az ellenfelek. A hatodik helyezést egy kicsi, ám annál fontosabb lépésként értékelem, ilyenekkel juthatnunk el a hosszútávú céljaink megvalósításához. Természetesen idővel szeretnénk feljutni az A divízióba, amelyet mindössze tizenhat csapat alkot, vagyis nyolccal kevesebb, mint a felnőttek esetében. A mezőny tehát nagyon sűrű, 2025-ben a török, a horvát és a montenegrói korosztályos válogatott is a B divízióban játszik, pedig ők a vezető kosárlabda nemzetek közé tartoznak.”

A Vasas Akadémia szakembere szerint Cseh Botondtól nagyon sokat várt a szakvezetés, hiszen az elmúlt szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtott NBI/B-s felnőtt együttesünkben. Az első három találkozón, amelyet nagy arányban nyert válogatottunk, még kereste ezt a jó formát, a folytatásban azonban egyre jobban játékba lendült.


Cseh Botond a kontinensviadal végére a magyar csapat egyik legjobbja lett

„Minél nagyobb volt a tét, Botond annál jobban játszott – beszélt a Vasas Akadémia játékosairól Mészáros Zalán. – A végére a csapat egyik legjobbja lett. Ugyanakkor azt is láthattuk, mely területeken kell még fejlődnie ahhoz, hogy a jövő esztendőben, immáron az A csoportos bajnokságban, idővel pedig – reményeink szerint – akár a magyar felnőtt válogatottban is megállhassa a helyét. A jobb oldalon nagyon erős a betörése, a ballal is el kellene jutnia ugyanerre a szintre. A hárompontosok terén mostantól kevesebb ideje jut majd a kivitelezésre, ezért mindenképpen fel kell gyorsítania a mozdulatsort. Ádámmal más volt a helyzet, nagyon örültünk, hogy bekerült a csapatba, és végül mindenkinek kellemes meglepetést okozott. Mi a Vasas Akadémián tudtuk, hogy mire képes, és most be is bizonyította. Nagyon hasznosan játszott, azok az ötösök működtek a legjobban, amelyeknek ő is része volt.”

Az U20-as fiúválogatott jó fizikális állapotáért a Vasas Akadémia korábbi játékosa, idén nyártól felnőtt és U19-es együttesünk erőnléti edzője, Dian Dániel felelt. Munkáját igen jól minősítette, hogy mind a tizenkét játékos végig bírta a sorozatot, a tíz nap alatt lejátszott nyolc mérkőzés során senki sem szerzett új sérülést. Dani nemcsak az Eb-n de már az azt megelőző egy hónapos közvetlen felkészülés alatt is sokat tett azért, hogy a nemzeti együttes a lehető legjobb állapotban vághasson neki a sorsdöntő mérkőzéseknek. Így nemcsak Cseh Botond és Pleesz Ádám, de erőnléti edzőként Dian Dániel is oroszlánrészt vállalt a válogatott sikeréből.

Fotók: Vasas Akadémia és FIBA


Hirdetések