Jenkei Dániel, 2024.07.28. | Vívás

Háromszoros olimpiai bajnokunkkal beszélgettünk a balul sikerült egyéni verseny után, természetesen előre tekintve a csapatküzdelmekre.

- Vasárnap reggel van, hogyan telt az elmúlt húsz órád?
Mindenfelé jártak a gondolataim, elképesztő sokként ért ez a vereség, abszolút nem tudtam hova tenni ott a helyszínen. Zavarodottság lett úrrá rajtam. Miután lepörögtek az események, a családommal voltam, hiszen ők is kint voltak a helyszínen. Jó volt velük találkozni, nyilván vigasztaltak, és hát persze a kisfia előtt nem is lehet szomorú az ember. Szóval ebből azért tudtam már töltekezni. Utána visszajöttünk a faluba, átbeszéltük a csapattársakkal a versenyt, ami senkinek sem úgy sikerült, ahogy tervezte, így jó volt kicsit kiadni magunkból. Nem mondom, hogy életem legvidámabb estéje, éjszakája volt, de túléltem, és most már tudok arra gondolni, hogy a következő három napban eljussak odáig, hogy jobb arcomat mutassam a csapatversenyben. Ez kőkemény feladat lesz, de a bosszankodást, szomorkodást most már magunk mögött kell hagyni.


- Gondolom, sokan üzentek Neked.
Rengetegen, és köszönöm is mindenkinek. Igazából két fő gondolat volt ezekben: egyrészt, hogy legyek büszke arra, amit eddig elértem, másrészt, hogy szedjem össze magamat a csapatversenyre. Igyekszem is ezekbe az irányokba terelni a gondolataimat, és bár egyhamar nem fog begyógyulni az a seb, hogy ennyire megvertek, de a sok biztatás segít áthelyezni a fókuszt.

- Nem is lovagolnék én sem a kanadai elleni asszón, de azért annyit mondj, volt ennek bármi előjele, hogy így alakul?
Nem éreztem, jól ment a bemelegítés, jól mozogtam, minden rendben volt egészen addig, amíg el nem kezdődött az asszó. Ott viszont már nem éreztem sem a távolságokat, sem a sebességet, minden kicsit messzinek tűnt, túl gyorsan pörögtek az események. Próbáltam kicsit lassítani, bevetni bizonyos dolgokat, de semmi sem segített, pillanatok alatt vége lett. Nem gondolom egyébként, hogy vívásszakmailag mondtam csődöt, hanem sokkal inkább abban az adott pillanatban nem stimmelt valami, nem állt össze a dolog egyszerűen.

 


fotók: Csudai Sándor és Illyés Tibor
 

- Mi a terv a szerdai csapatversenyig?
A csapatverseny szerencsére teljesen más, társakkal vívsz, ötös asszók vannak, tudsz javítani menetközben, mert hosszabb az egész. Nem nulláznak le pár perc alatt, mint ahogy tegnap történt velem. Úgy gondolom, ez most jobban fog menni, és hát nyilván fizikálisan sem fáradtam el az egyéni versenyben, így lesz ilyen szempontból is tartalék. Csináljuk a szokásos rutint, az edzéseket a hátralévő napokban, és kell elemezni is az olaszokat, az egyéni asszóikat is figyelembe véve. 

- Kemény feladatnak tűnik ellenük, mindjárt a negyeddöntőben.
Szerintem a legfontosabb, hogy önbizalmat gyűjtsünk, mert abban van most hiány, viszont az elmúlt évek munkája, tapasztalata segíthet ebben. A negyeddöntő konkrét végkimenetelével nem is akarok most foglalkozni, össze akarom szedni a vívásomat, jobb formát akarok mutatni, és segíteni a társaimat is mindenben, hogy a lehető legjobb állapotban állhassunk oda. Ha ez összejön, és készek leszünk, akkor természetesen a győzelemért mehetünk az olaszok ellen. Szeretném, ha a csapatverseny után már sokkal jobb hangulatban tudnék nyilatkozni a Vasas-honlapjának.


Hirdetések