Gy. Szabó Csilla, 2024.06.23. | Karate

A Vasas SC közel százötven ifjú karatékája tett szombaton övvizsgát. Az elmúlt hónapokban tanultakról Nánai Ferenc stílusmester, valamint Egri Tamás szakosztály-igazgató előtt adtak számot az 5-12 éves sportolók. Sikerrel.

A hagyományokhoz híven, ismét az újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében gyűltek össze karateszakosztályunk azon tizenkét éven aluli fiatal sportolói, akik készen álltak arra, hogy újabb csíkot szerezzenek övükre, vagy citrom, illetve narancsszínűre váltság a meglévőt. Mindannyian lelkiismeretesen készültek edzőik, Egri Tamás és Klement Kármen segítségével, így Nánai Ferenc stílusmester sem fukarkodhatott a dicséretekben. A gratulációk melletti apró megjegyzései pedig már a jövőnek szóltak, a következő fokozat megszerzését könnyítő, hosszútávú tanácsok voltak.

„Öröm látni a fegyelmezettségüket, ami ma már a sportban sem magától értetődő – jegyezte meg elégedetten az egymást követő csoportokat figyelve Shihan Nánai Ferenc 8 danos mester, aki pályafutása során több sportágban is szerzett tapasztalatokat, amelyekből általános következtetéseket is joggal vonhat le. – Nem csalták le a gyakorlatok nehezebb mozdulatait, mindenki igyekezett kihozni magából a maximumot. A versenysporttal ellentétben itt mindenki számít, nem egymással, hanem önmagukkal versenyeznek a sportoló fiatalok. Ahogy a közös mozgás élménye, úgy a siker is közös, a tatamin nincs helye féltékenységnek. A mai nap folyamán mindenki pontosan tudta a dolgát, ami az edzők munkáját dícséri.”


Nánai Ferenc (feketében) és Egri Tamás (balról) az egyik vizsgázó csoportot értékeli

 

A gyakorlataikat Egri Tamás felszólítására bemutató karatékák láthatóan átérezték a pillanat jelentőségét, még a legkisebbek, vagyis az óvodások is korukat meghazudtoló komolysággal vizsgáztak. Nánai Ferenc leginkább őket bátorította, amikor úgy fogalmazott, a sok kicsi csíkból tevődik össze egyszer majd a fekete öv. Ugyanakkor ezzel a mondattal az alázatos és kitartó munka fontosságát is hangsúlyozta.

„Az a célunk, hogy biztos alapokat adjunk a hozzánk járó gyerekeknek, később ezekre építkezve, komplex sportolókként szerezhetik majd meg a nagyobb rangot adó öveket is – tudtuk meg a szakosztály igazgatójától, Egri Tamástól, aki személy szerint is ezer szállal kötődik az újbudai iskolához, amelyben évről évre az övvizsgákat tartja szakosztályunk. Ide járt iskolába, itt kezdte Shihan mellett az edzősködést, itt rendezte az első versenyt tanítványainak. – Úgy érzem, hogy mindenki pontosan megfelelt a korosztályától elvárt szintnek, ami azért nagy öröm, mert mindezt egy felgyorsult világban sikerült elérnünk. Ahogy említettem, számunkra a széleskörű, változatos alaptudás a fontos, mert ebből fejlődhetnek igazi harcművészekké, amennyiben vállalják a folyamatos, éveken át tartó rendszeres munkát. A fehérövesek kifejezetten sokan voltak, felfelé lépkedve pedig azért csökken a gyermekek létszáma, mert ebben az ingergazdag világban egyáltalán nem könnyű fenntartani a figyelmüket. A mai napon vizsgázókra ezért nemcsak a teljesítményük miatt vagyunk büszkék, de azért is, mert kitartóan és hűségesen dolgozva jutottak el idáig.”


Klement Kármen (szemben balról) és Egri Tamás a vizsga előtti utolsó tanácsokat adja az éppen következő csoportnak

 

A tatamin látottak egyértelműen igazolták Klement Kármen szavait, aki alig egy hónapja számolt be honlapunknak arról, milyen jól haladnak az övvizsgák előkészületei. A Vasas SC szakembere szerint az utolsó napokat kizárólag a nagy meleg zavarta meg, amely gyengítette sportolóink koncentrációs készségét.

„Úgy oldottuk meg a problémát, hogy sokat beszélgettünk velük, motiváltuk őket, egy utolsó nagy erőfeszítést kértünk tőlük. A mai teljesítmények alapján úgy érzem, hogy végül az év során megszerzett tudás szinte maradéktalanul visszajött, senkivel kapcsolatban sincs hiányérzetem. A többség, különösen a picik nagyon izgultak, de ezt a vizsgadrukkot is sikeresen legyőzték végül” – értékelt Klement Kármen, akit idén is az idősebb tanítványok segítettek az övvizsga zavartalan lebonyolításában. A tízesztendős Banga Zsombor koránál fogva bátran állhatott volna a vizsgázók között is, ám tudása alapján ő már a „nagyok” között, a nyári táborban ad számot tudásáról, és igyekszik megszerezni a zöld övet.


Field Márton, Nagy Simon Tamás, Banga Zsombor és Halász Tamás (balról jobbra) örömmel segítette a fiatalabbak övvizsgáját

„Először vagyok itt segítőként, a jelenléti íven jelölöm be a vizsgára jelentkezőket – beszélt feladatáról Banga Zsombor, aki óvodás korában, Klement Kármen hívására kezdett el karatézni, s azóta is elsősorban az ő edzéseit látogatja. Immáron hat esztendeje, heti két alkalommal. – A mai napra idősebb barátaim hívtak, én pedig örülök, hogy eljöttem velük. Ami a karatét illeti, amolyan igazi örökmozgó vagyok, létkérdés számomra a sport. Nagyon szeretek edzeni, de a társaság is jó. A gyakorlásokon havonta változnak a témák, így soha nem unjuk meg azt, amit csinálunk. Nagyon szeretnék két danos mester lenni. Tudom, hogy ehhez nagyon sokat kell edzenem és vizsgáznom is. Amikor kicsi voltam még izgultam ez utóbbiak miatt, de ma már nem. Mindig alaposan felkészülök rájuk.”

A szülők és Nánási Ferenc, valamint Egri Tamás elé vonuló karatékák a bemelegítést követően a barna öves Field Mártonnak, a kék öves Nagy Simon Tamásnak és a két csíkos kék öves Halász Tamásnak számoltak be elméleti tudásukról. Mindhárman egyet értettek abban, hogy ezen a téren mindenkinek egyedül kell boldogulnia, a tananyagot otthon kell elsajátítaniuk. Sokan ezért is tartanak ettől a résztől jobban.

„Már kicsi koromban is komolyan vettem ezeket a vizsgákat, különösen az elméletet. A gyakorlati rész volt az egyszerűbb, hiszen az edzéseken alaposan átvettünk minden egyes mozdulatot. Ma már csak egy egészséges versenydrukk van bennem, igaz továbbra is a lehető legnagyobb figyelemmel készülök fel az övvizsgákra” – magyarázta Field Márton, aki társaihoz hasonlóan a nyári balatoni táborban segítőből vizsgázóvá válik.


Hirdetések