Nagy Dániel, 2024.06.18. | Kajak-kenu

Az év egyik legrangosabb kajak-kenu versenyének, az Európa-bajnokságnak adott otthont az elmúlt napokban Szeged, amelyen az egyetlen vasasos induló, Szántói-Szabó Tamás két ezüstérmet is szerzett.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, egy vasasos kajakos került be a múlt héten Szegeden megrendezett felnőtt Európa-bajnokságon résztvevő magyar válogatottba. Szántói-Szabó Tamásnak K2 1000 méteren és K4 1000 méteren szoríthattunk, a futamok végén pedig volt okunk az örömre: mindkét számban ezüstérmesként zárt sportolónk.

Előbbiben Vajda Bencével, utóbbiban pedig Hidvégi Hunorral, Opavszky Márkkal és Kollek Bálinttal egy hajóban.
 


Szántói-Szabó (jobbra) a K2-es ezüsttel (Forrás: MKKSZ)

„Párosban az előfutam után megbeszéltünk, min kell javítani, még erősebb első ötszázat akartunk menni, hogy akkor ellépjünk a többiektől. Számítottunk rá, hogy az olaszok veszélyesek lehetnek, a párom, Bence próbált is picit a pályánk széle felé helyezkedni, hogy ne tudjanak rajtunk vízen ülni az emlegetett riválisok. Ez sajnos végül bekövetkezett – összegez Szántói-Szabó. – Talán jobb lett volna, ha nem megyünk ekkora iramot, akkor az olaszok is kénytelenek lettek volna mellettünk jönni. Ezt sajnos a futam közben nem érzékeltük, mivel mellettünk érkeztek a svédek, akikkel együtt haladtunk, nem tudtuk, meddig bírják majd. Kár, hogy a legvégén lehajráztak minket az olaszok, viszont sokkal inkább bosszantott volna, ha fej-fej melletti ütközetből jönnek ki győztesen. Bízom benne, hogy a vébén ismét lehetőséget kapunk, és megmutathatjuk, hogy mi vagyunk a legerősebb duó.”
 


Forrás: MKKSZ

A négyesnek túl nagy tapasztalata nem volt együtt, így meglepetésnek is nevezhető az ezüstérme.

„Nem számítottunk rá, hogy ennyire előre végezhetünk a mezőnyben. Ezt jól mutatja az a vicces eset, hogy a futam után, az eredményhirdetés előtt rohangálnunk kellett a melegítőkért, amiket normálesetben odakészítünk a dobogóhoz. Rengeteget számított, hogy az előfutam után át tudtuk beszélni a pályát. Hasonló volt a konklúzió, erősebb első szakaszra volt szükségünk, ami ebben az esetben kifizetődött. A verseny közben már láttam, hogy a harmadik-negyedik hely meglehet, de a másodikra én sem számítottam. Összességében elégedett vagyok az eseménnyel, a páros sem bosszant, a négyes pedig kellemes meglepetés volt. Az olimpia nagy valószínűséggel nem jön össze, a vébén induló egységekről pedig még nem tudunk, de ha lehetőséget kapok, a lehető legjobb eredményt célzom meg!”

Borítóképünk forrása: MKKSZ


Hirdetések