Gy. Szabó Csilla, 2024.06.14. | Kosárlabda

Az NKA Universitas Pécs együtteséhez igazolt Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia felnőtt női csapatának eddigi kapitánya. A 23 éves játékos abban bízik, hogy a pasaréti alapokra építkezve, most majd nemzetközi tapasztalatokat is szerezhet.

2011-ben érkezett akadémiánkra Tóth Orsolya, aki az U12-es leánycsapattal már az első évben bajnoki címet ünnepelhetett a gyermekkorosztályban. A folytatásban is hasonló sikerek kísérték, serdülőként, kadettként és juniorként is aranyérmes együttes tagja lehetett. Nem csoda, hogy a felnőttek között már tizenhat évesen bemutatkozott, az elmúlt idényben pedig már nemcsak meghatározó játékosa, de kapitánya is volt. A korosztályos válogatottakban is rendre helyt kapott, a 3x3-as nemzeti együttes színeiben pedig felnőtt világversenyen is pályára léphetett. Az idei bajnokságot követően az NKA Universitas Pécs együttesétől kapott komoly ajánlatot, amelyre igent mondott.

Gyakorlatilag minden korosztályban bajnokok lettünk, akkoriban a serdülő előtt még volt egy tini bajnokság, csak abban nem sikerült aranyat szereznünk – idézte fel a pasaréti kezdeteket Tóth Orsolya, aki nővérét követve kezdett el kosárlabdázni. – Számomra fontosak voltak ezek a győzelmek, mindig komoly motivációs erőt jelentettek. Éppen ezért most is nagyon szeretnék négyes döntőbe jutni, és érmet szerezni. Úgy gondolom, hogy a Péccsel ez egy elérhető cél, és klubszinten is kiléphetek a nemzetközi szintérre, ahol megmérethetem magam. Végtelenül hálás vagyok a Pasaréten töltött tizenhárom évért, nagyon jó, családias, mégis profi környezetben tölthettem, és hihetetlenül sokat fejlődtem. Rengeteg országos döntőt játszottunk, annyi szép emlékem van, hogy nem is tudom mindet felidézni. A legfontosabb azonban az a kiváló képzés, amelyben az akadémián részesültem, s amelyre a jövőben is építkezhetek.”


Tóth Orsolyát Bolyó Judit (balról) a női szakosztály igazgatója, egyik nevelőedzője Diósadi Deák Éva, valamint a szakmai igazgató Krivacsevics Draguljob búcsúztatta

 

Orsi mindig is szeretett kosárlabdázni, a játék, a győzelem és a közösségi érzés az első perctől kezdve örömmel töltötte el. Komolyabb terveket azonban csak az első vasasos felnőtt éve, valamint a 3x3-as korosztályos EB-győzelem után kezdett el szőni. Most úgy gondolja, hogy akkor lehet véglegesen biztos ebben a döntésében, ha a klubcsapatok nemzetközi küzdelmében is kipróbálhatja magát.

„Tudom, sokat kell még fejlődnöm, elsősorban a biztosabb dobások, valamint a gyorsabb döntéshozatal terén. Remélem, hogy Pécsett erre lesz lehetőségem, hiszen a nagy-nagy álmom azért mégiscsak a válogatottság. Ehhez lehet egy lépcsőfok a nemzetközi szereplés. Nem lesz könnyű a költözés, és a családtól való elszakadás sem, mégis várom az önálló életet. A pályán is kemény napok várnak rám, meg kell majd küzdenem a játékpercekért. Úgy érzem, készen állok a feladatra, és ahogy eddig, ezután is keményen fogok dolgozni a céljaim elérése érdekében” – tette hozzá Tóth Orsolya.


A Vasas Akadémia válogatott játékosai 2023/24-ben. Tóth Orsolya (balszélen) a 3x3-as női nemzeti együttesben szerepelt

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések