Gy. Szabó Csilla, 2024.06.13. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia női és férfi kosárlabda-szakosztálya szerda délután közösen tartotta meg bajnoki évzáróját a Pasaréti Sportcentrumban. A családias eseményen, amelynek kedves sztárvendége volt az Euroliga-győztes, sokszoros válogatott Határ Bernadett, megtelt a csarnok, és díjak sokasága talált gazdára.

Szép hagyománnyá vált Pasaréten a bajnokságok befejezését követő évzáró és díjátadó, amelyet a női és a férfi szakosztály mindig közösen rendez meg. Ez remek alkalom arra, hogy egy évben egyszer, a különböző korosztályok valamennyi játékosa, edzője, és segítő szakembere összegyűljön és együtt fejezze ki mit is jelent számára a Vasas családhoz tartozni. Elsősorban természetesen a kosárlabda szeretetét, és a sport iránti elkötelezettséget, ám Pasaréten ennél mindig sokkal többről szólnak a közösségi események. Egymás tisztelete és megbecsülése legalább olyan fontos, mint az akadémiához tartozás érzése, amire az évzáró különleges hangulata a legjobb bizonyíték.


Az év női edzője címet Farkas Fanni, az U14-es leánycsapat vezetőedzője kapta, képünkön az őt méltató szakmai vezetővel, Krivacsevics Dragoljubbal.

Bolyó Judit, a női szakosztály elnöke köszöntötte először a résztvevőket, de nem kívánt hosszú beszédet mondani, miután nagyon sok ajándék várt kiosztásra. Utóbbi nagy száma pedig azt mutatta, hogy a női és a férfi vonalon egyaránt számos korántsem hétköznapi teljesítmény született a most befejezett szezonban. Ezek közül is kiemelkedett az NBI/A-s együttes negyedik helyezése a Killik László Női Magyar Kupában, amely történelmi siker volt a szakosztály számára, több a nemzetközi kupaküzdelmekben is érdekelt csapatot előztek meg a négyes döntőbe jutással.

„A Vasas Akadémián mindig a játékosok fejlesztése, képzése, oktatása és nevelése a fő cél – hangsúlyozta Bolyó Judit, aki nemcsak a játékosoknak, de a szülőknek és a kollégáknak is köszönetet mondott egész éves munkájukért. – A számszerű eredmények ennek a komoly munkának a következményei. Nagyon örülünk, hogy itt van velünk korábbi növendékünk, Határ Bernadett, aki az itteni alapokra építkezve lett magyar bajnok és Európaliga-győztes a Sopron csapatával, játszott a WNBA-ban, s lett idén a Salamancával spanyol bajnoki ezüstérmes. Remélem, hogy a legfiatalabbak számára komoly motivációs erőt jelent, hogy személyében egy igazi példaképtől vehetik át a díjakat, mindenkinek hasonló karriert kívánok a kosárlabda pályán.”


Az U11-es fiúcsapat edzője, Mészáros Szonja kiemelkedő munkáját Nagy Zoltán (jobbról) az U10-U16 korosztályok szakmai igazgatója méltatta

 

Mészáros Zalán a férfi szakosztály igazgatója sem az eredményekre akart fókuszálni köszöntőjében, helyette inkább a jövőről beszélt. Éppen ezért elsőként azokat az edzőket méltatta, akik a legkisebbekkel foglalkoznak.

„Nekik jár a legnagyobb köszönet, hiszen ők szerettetik meg a hozzánk érkező gyerekekkel a kosárlabdát, itt kezdődik minden – mondta Mészáros Zalán. – Ha ők nem végeznék a munkájukat a rájuk jellemző lelkesedéssel, és elhivatottsággal, akkor később nem lenne mire építkezni. Hogy ezekben a korosztályokban is voltak szép eredményeink, az eltörpül amellett a tény mellett, hogy mindenki örömmel jön az edzésekre, meccsekre, és reális célokat tud megfogalmazni. Ez számukra fontosabb minden éremnél. Arra pedig kifejezetten büszke vagyok, hogy a különböző bajnokságokban rendre szinte kizárólag saját nevelésű játékosokkal lépünk pályára. Óriási erő van abban, hogy akadémistáink itt, együtt nőnek fel. Számomra ez nagyobb érték, bármilyen eredménynél.”


Bolyó Judit és Mészáros Zalán köszöntötték az esemény résztvevőit a női, illetve a férfi szakosztály részéről

 

Amikor Mészáros Zalán kiemelte a fantasztikus idényt produkáló Rosta Péter nevét, azzal is a Vasas Akadémia tehetséggondozó küldetését hangsúlyozta, hiszen ő a legjobb példája ennek a munkának. Ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy az európai szintű karrierre méltán esélyes fiatalt addig támogatják, ameddig csak igényli, de ez már a kosárlabdázó döntése lesz. A felnőtt csapatra kitérve a fiatalok favorizálását jelentő döntésről is beszélt, ennek eredményeként kaptak a 18-19 éves akadémisták idén a szokásosnál is nagyobb szerepet az NBI/B-s együttesben. A kockázatos lépés fényében még nagyobb értéke van annak, hogy ez a „csikócsapat” az alapszakaszban végig versenyben volt az elsőségért.

A női, illetve a férfi szakosztály szavait erősítette az a tény, hogy az év edzője címet mindkét nemnél egy utánpótlás-nevelő edző kapta, tovább hangsúlyozva a Vasas Akadémián zajló oktató-nevelő-képző munka fontosságát. Ahogy az a tény is, hogy a felnőtt és korosztályos válogatottakban 21-en kaptak Pasarétről meghívót, a központi előkészítő keretekben pedig 35 akadémistánk vehetett részt.

Az év női edzője: Farkas Fanni (U14/A)
Az év férfi edzője: Mészáros Szonja (U11)
Az év női csapata: U14/A
Az év férfi csapata: U16

Búcsúznak:
Cseh Botond, Tóth Orsolya, Szalai Kriszta, Kertész Dávid.

ALL-STAR:
Férfi NBI/B: Cseh Botond
Férfi U20: Bérces Dániel

Leány U18 A: Czirkos Panka, Kendelényi Luca
különdíj: Vígh Eszter, Szoboszlai Laura
Leány U 18 B: Kárpáthegyi Léda, Bori Liza
Fiú U18: Rosta Péter

Leány U16 A: Mayr Lara, Tóth Frotti
Leány U16 B: Karli Dóra
Különdíj: Pácza Blanka, Marton Szilvia
Fiú U16 A: Halasy Örs, Zöldi Péter
Fiú U16 B: Badinier Maxim

Leány U14 A: Käfer Jázmin, Horváth Réka, Bogyó Laura
Leány U14 B: Takács Sára, Nedu Natasa
Fiú U14 A: Szöllősi Máté
Fiú U14 B: Bajor Zétény
Fiú U 14/Áldás: Horváth Gergely

Leány U12 A: Kuntzl Anna, Gegely Lujza
Fiú U12: Fodor Barna, Fülöp Milán
Fiú U12/Áldás: Reich Samu
Fiú U12/Budai Aranysakálok: Mészáros Dávid

Leány U11 A: Takács Hanna
Különdíj: Izing Flóra
Leány U11 B: Szécsi-Bozsó Anna
Különdíj: Komoróczki Emma
Fiú U11 A: Lovas Brúnó, Kiss Fülöp, Világi Ádám
Fiú U 11/Áldás: Németh Áron, Makai Borisz, Böcskei Linda
Fiú U11/ Pasa Csillagai: Maszlag Katinka, Bucsi-Szabó Lőrinc
Fiú U10: Schannen Emmett

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések