Gy. Szabó Csilla, 2024.06.06. | Evezés

Hatodik helyen végzett a Lengyelországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon az a férfi négypárevezős, amelyben Daróczi Dávid, a MEC-Vasas sportolója is helyet kapott. Edzője, Tevesz László szerint evezősünk egyre javuló formát mutat, az Eb-szereplés értékét pedig tovább növeli, hogy az utolsó pillanatban kellett beugrania.

A tavaszi válogatóversenyek alapján Daróczi Dávid első számú tartalékként várta az elmúlt hétvégén megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságot. Az indulás előtt azonban a férfi négypárevezős két tagja is megbetegedett, így az utolsó pillanatban ő is bekerült az utazó csapatba. A Mácsik Miklós által felkészített egység ennek ellenére nagyszerűen versenyzett, magyar részről a kontinensviadal abszolút meglepetését okozta hatodik helyezésével.

„Természetesen nagyon örülök, hogy Dávid egy korosztályos világversenyen bizonyíthatott, még akkor is, ha sajnálom a srácokat, akik megbetegedtek – értékelt honlapunk számára Daróczi edzője, Tevesz László. – Az idő rövidsége miatt közös edzés nélkül utaztak, a helyszínen ültek először együtt hajóba, ennek ellenére a vízen és a parton egyaránt igazi csapatként viselkedve, minden várakozásunkat felülmúlták. Fokozatosan lendültek bele a versenyzésbe, a reményfutamban már nagyon nagyot mentek, óriási csatában harcolták ki az A döntős szereplést. Ez pedig egy magyar evezős számára minden körülmények között jó eredmény. A fináléban már kiütköztek azok a kisebb hibák, amelyek az összeszokottság hiányából fakadtak, de ahogy említettem, ez az eredmény így is tiszteletre méltó. De nemcsak ők, az egész magyar csapat kitett magáért az Eb-n.”


Daróczi Dávid (jobbról az első) az utolsó pillanatban ugrott be az ifi négypárevezősbe, így a hatodik hely még értékesebb

 

Ami pedig Daróczi teljesítményét illeti, ismét bizonyította, milyen jó csapatember, akit a váratlan kihívások sem rémisztenek meg, sokkal inkább feldobnak. Ezért sikerült olyan jól a beugrása. A MEC-Vasas szakembere szerint a sportág hazai vezetésében róla kialakult jó vélemény, most még kedvezőbb lett, így nagy eséllyel számíthat arra, hogy még idén nyáron részt vehet valamelyik magyar csapathajóval a soron következő korosztályos nemzetközi megméretések egyikén. Hogy melyiken, és milyen egységben, azt most még nem tudni, Dávid fejlődése azonban így is kifejezetten bíztató.

„A téli ergométeres ob sajnos nem sikerült túl jól a számára, ahogy a hosszútávú tavaszi idénynyitón sem tudta igazán megmutatni magát – tette hozzá Tevesz László. – Az áprilisi válogatókon kezdett magára találni, és az egypárban elért hatodik helyezésével elérhető közelségbe került számára a válogatottság. Másnap a mosonmagyaróvári Demkó Mátyással indultak dublóban, és egy nagyon jó pályát menve a harmadik helyen végeztek. Az első egységtől három másodperccel, a másodiktól pedig pár tizeddel maradtak csupán el. Ezzel felhívták magukra a szakvezetés figyelmét, a két srác pedig azóta is szorgalmasan edz együtt. Dávid a téli felkészülést követően mostanra kihozta magából a maximumot, biztatóan fejlődik, s úgy gondolom, ez nemcsak számomra egyértelmű. Hogy mégsem tudjuk, hol ülhet hajóban a nyáron, az a helyzet bonyolultságából adódik. Nem tudjuk még, hogy a négypár milyen összeállításban versenyez a jövőben, így azt sem, hogy a kanadai vb-re, vagy a csehországi Ifjúsági Kupára utazik-e? Mi mindenesetre a kétpárevezőssel készülünk tovább. Bármilyen döntés is születik, Dávid felkészülten és motiváltan várja a nyári megmérettetéseket.”

Fotók: Magyar Evezős Szövetség


Hirdetések