Gy. Szabó Csilla, 2024.05.22. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia NBI/B-s felnőtt csapatának, mindössze húszéves játékosa, Cseh Botond, a nyáron eligazol Pasarétről. A tárgyalások még folynak, de az már biztos, hogy vagy egy hazai élvonalbeli együttesben, vagy külföldön folytatja. Teljesítményére a határon innen és túl egyaránt felfigyeltek.

Két évvel ezelőtt, tizennyolc esztendősen mutatkozott be a Vasas Akadémia felnőtt férfi csapatában Cseh Botond, akit a legtehetségesebb 2004-es születésű kosárlabdázók között tartanak számon. A Pasaréten nevelkedett játékos akkor nagyszerűen élt a lehetőséggel, már a 2022/23-as szezon alapszakaszában is huszonhat mérkőzésen lépett pályára, a nemrégiben véget ért bajnokságban pedig huszonötből huszonnégyszer kezdőként számított rá Stephen Arigbabu vezetőedző. Idén tizenhat pontot átlagolt, és közel harminc percet töltött pályán meccsenként. Nem csoda, ha bővelkedett az ajánlatokban.

Már tavaly is hívtak felsőbb osztálybeli csapathoz, de akkor még az akadémia vezetői és én is korainak láttam a váltást – ismerte el kérdésünkre Cseh Botond, akiről két évvel ezelőtt úgy nyilatkozott honlapunknak Mészáros Zalán a férfi szakosztály igazgatója, hogy minden reá szánt percet biztos befektetésnek tartanak. És mennyire igaza lett! – A második felnőtt szezonom azonban tényleg nagyon jól sikerült, s ekkor már mindannyian úgy gondoltuk, érett vagyok a továbblépésre. Nagyon jó alapokat kaptam Pasaréten az elmúlt tizenhárom-tizennégy év során, amihez a lelkesedést és az elszánságot már én tettem hozzá. S bár eleinte kicsi tökmag voltam, és látványos tehetséggel sem rendelkeztem, a kemény munka végül meghozta gyümölcsét. A berobbanásban óriási szerepe volt annak, hogy tizennyolc évesen bizalmat kaptam Vangelis Ziagkosztól, majd Stephen Arigbabutól. Én ezt jó teljesítménnyel igyekeztem meghálálni.”


Cseh Botondnak sokat kellett fizikálisan fejlődnie ahhoz, hogy a felnőttekkel felvegye a versenyt, ez két év alatt sikerült neki

 

Két évvel ezelőtt, a felnőttek között, kemény világ fogadta Cseh Botondot. Elsősorban fizikálisan érezte magát hátrányban, de a dobások terén is nagyon sokat kellett javulnia. Ő pedig alázatosan beleállt a munkába, s bár reggelente csak kétszer kellett volna egyéni edzésre mennie, minden napját Pasaréten kezdte. Saját bevallása szerint ugyanis nem tud úgy elaludni este, hogy aznap ne tett volna meg mindent a fejlődése érdekében. Ehhez a ritka elszántsághoz és céltudatossághoz társult a Vasas Akadémia szakembereinek türelme és hozzáértése, amely Botondot villámgyorsan a csapat meghatározó emberévé tette.

„Három hazai élvonalbeli együttessel tárgyalok pillanatnyilag, de külföldre is szívesen mennék – tudtuk meg Cseh Botondtól, aki nemrégiben tért haza egy frankfurti próbajátékról, amelyre a két klub közötti nagyon jó kapcsolatnak köszönhetően kerülhetett sor – A tervek szerint Németországba is visszamegyek még, egy másik csapathoz, azt követően pedig olasz és spanyol túrán veszek részt. Szeretnék jól választani, ezért nem csak az fontos, hogy milyen szintű bajnokságba kerülök, de az is, hogy szakmailag biztosított-e a további fejlődésem. Nem vagyok még kész játékos, sok területen kell még előre lépnem, ehhez pedig olyan támogató közeg szükséges, mint amilyen Pasaréten vett körül. Nagyon nehéz lesz a döntés, de igyekszem a legjobb tudásom szerint meghozni, s ebben vélhetően a Vasas Akadémia szakemberei is a segítségemre lesznek.”


A TF-BP elleni találkozót követően Cseh Botond nemcsak a szezontól, de a Vasastól is búcsúzott

 

Cseh Botond tavaly érettségizett a Csik Ferenc Gimnáziumban, amelynek tanári kara és igazgatója szintén sokat tett azért, hogy a fiatal sportoló óriási lépésekkel haladhasson előre kosárlabdázói pályáján. Az elmúlt évben azonban még mindig otthon élt családjával, így óriási változás lesz számára a vidékre, vagy esetleg külföldre költözés. De ezt nem nehézségként, sokkal inkább izgalmas kihívásként fogja fel, és izgatottan várja, hogy önálló életet kezdhessen. Most már a civil életben is, hiszen a kosárlabda pályán már két éve felnőttként kellett hétről hétre bizonyítania.

„Úgy gondolom, hogy a Vasas Akadémián néhány évvel ezelőtt megkezdett új típusú szakmai munka most kezdi meghozni gyümölcsét, sok tehetséges fiú van még Pasaréten rajtam kívül, a mi korosztályunk pedig szerintem országos szinten is egy ígéretes évjárat. Az utánpótlás-bajnokságokban mindig a legjobb négy között végeztünk, a juniorok között tavaly szerzett ezüst pedig nagyon szép emlék. Ahogy az elmúlt évi felnőttek között kiharcolt bronz is. Sajnálom, hogy idén nem sikerült érmet szereznünk, ám ez semmit sem von le a Pasaréten töltött csodálatos éveim értékéből. Utóbbiért mindenképpen köszönettel tartozom mestereimnek, a rám fordított energiájukat és tudásukat úgy szeretném meghálálni, hogy igazán jó kosárlabdázóvá válok. Ehhez azonban most szintet kell lépni, én pedig kész vagyok erre a lépésre” – zárta a múlttal és jövővel kapcsolatos gondolatait Cseh Botond.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések