Gy. Szabó Csilla, 2024.04.30. | Kosárlabda

Óriási lendülettel kezdték meg akadémistáink az 5. helyért zajló párharc első találkozóját Pécsett. Szinte végig vezettünk az első félidőben. A szünet után azonban fordítottak a hazaiak, s bár igen izgalmasan alakult a hajrá, ezúttal nem sikerült fordítanunk. Folytatás szombaton este, Pasaréten.

TIPPMIX NŐI NBI/A. Rájátszás. Az 5-6. helyért. I. mérkőzés
NKA Universitas Pécs – Vasas Akadémia 68-61 (18-22, 13-17, 23-10, 14-12)

NKA: Williams P. (6), Tadic (10), Mérész (8), Weninger (2), Williams M. (5/3). Csere: Wallace (14/3), Smailbegovic (13/6), Kiss (1), Simon (3), Laczkó (6), Olawuyi. 

Vasas: Allen (9), Tóth (17/6), Taylor (6), Budácsik (14), Jáhni (9/3). Csere: Salamon (2), Madár E. (2), Boros (2), Madár K., Gelei, Kádár.  


Nagyszerűen kezdtünk Pécsett, az 5. helyért zajló párharc első mérkőzésén. Három percnyi küzdelem és tapogatózó játék után Budácsik Dorottya szerezte a találkozó első kosarát, majd ismét ő volt eredményes, Jáhni Zsófia triplájával pedig már 7-0-ra vezettünk a 4. percben. Ekkor egy duplával válaszoltak a pécsiek, Tóth Orsolya viszont úgy belelendült a pontszerzésbe, hogy a 6.percre tizennégy pontosra nőtt az előnyünk (20-6). Ekkor rendezték soraikat a vendéglátók, s kezdtek ők is pontosabban célozni. A hátralévő négy percben kizárólag ők szereztek pontot, s ezzel kettőre meg is közelítettek bennünket (20-18). A negyed végén Madár Eszter találatával sikerült négypontos előnnyel zárnunk a negyedet.

A vendéglátók sikeres tendenciája a második negyedben is folytatódott, szűk két perc alatt kiegyenlítettek (22-22), újabb két perccel később pedig fordítottak (24-22). Jáhni sikeres büntetőivel gyorsan egalizáltunk, majd Jacaira Allen és Budácsik dupláival visszavettük a vezetést (28-24), kicsit később pedig nyolcra növeltük (34-26). Ezt a különbséget meg is őriztük a negyed végéig (31-39). A két együttes dobószázaléka is hűen tükrözte az eredményt, hiszen a pécsiek csak 28,1, míg akadémistáink 42,9 százalékkal használták ki helyzeteiket.

A szünet után egy harcosabb Pécs lépett a pályára, a házigazdák alig négy perc alatt megfordították az állást és 45-39-es vezetéshez jutottak. Ekkor, vagyis a 24. percben szereztük az első pontjainkat Salamon Zsófia révén. A folytatásban Tóth és Jáhni felváltva volt eredményes, s ennek köszönhetően három pontra tudtunk visszajönni (52-49), a negyedet végül ötpontos hátránnyal zártuk (54-49).

Az utolsó játékrész hazai kosárral indult, Budácsik és Taylor gyors válaszával azonban ismét három pontnyira közelítettük meg a vendéglátókat (56-53). Az utolsó három percnek 60-57-es NKA-vezetéssel vágtak neki a csapatok. Másfél perccel a vége előtt, pedig már csak egy pont volt a különbség Allen támadólepattanóból szerzett kosarát követően (60-59). Az 40. perc elején szerzett duplának köszönhetően azonban ismét a hazaiak kerültek lépéselőnybe (64-61), elhibázott támadásunkat követően pedig már öttel, kisvártatva héttel vezettek (68-61). És ez is maradt a vége, nem sikerült tehát a TFSE-MTK ellenihez hasonló bravúros hajrá.

A párharc második találkozóját szombaton 18 órai kezdettel rendezik Pasaréten.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

A mérkőzés nagyobbik részében jobban mi játszottunk jobban. A kulcspillanatokban azonban nem tudtuk megőrizni ezt a fölényünket. Nem vagyok elégedett azzal, hogy visszatérő hibákat vétettünk. Harminckét alkalommal rohantak le minket. A Pécs úgy tudott visszajönni a mérkőzésbe,hogy szinte nem is volt szabálytalanságuk. Úgy gondolom, itt kell keresnünk a vereségünk legnagyobb okát. Megvolt a lehetőségünk, de nem tudtunk élni vele. De van itt még valami, ami sajnos, nem először történik meg velünk, éppen ezért most már beszélni kell róla. Hogyan lehetséges az egy ilyen kiélezett találkozón, hogy az egyik csapat huszonkilenc büntetőt dob, míg a másik csupán kilencet? A második félidőben csak három személyit ítéltek meg nekünk. Ha valakinek hússzal több lehetősége van, az legalábbis érdekes. De most készülnünk és koncentrálnunk kell. Vissza kell nyernünk az energiáinkat és jobban kézben tartani a következő találkozót, hogy vissza tudjunk jönni a párharcba.”

Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Gratulálok a pécsi csapatnak, nagyon jók voltak a végjátékban. Szerintem az elején mi irányítottuk a mérkőzést, egészen a félidőig. Sajnos, ahogy a harmadik negyedet elkezdtük, úgy nem lehet pályára lépni. Nem fókuszáltunk arra, amit megbeszéltünk, ott eldőlt a mérkőzés. A végén nem tudtuk azt az extrát sem hozni, amit a TFSE ellen sikerült. Remélem otthon győzünk, ehhez azonban úgy kell játszanunk, ahogy most az első félidőben.

Fotók: hunbasket


Hirdetések