Gy. Szabó Csilla, 2024.04.30. | Evezés

A MEC-Vasas evezőse, Gerei Tamás is indult a hétvégi szegedi Európa-bajnokságon, mégpedig a magyar férfi négypár tagjaként. Az egység nem került be az A döntőbe, összesítésben a 10. helyen végzett.

Az Ujhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Tamás, Koncsik Dominik összeállítású férfi négypárevezőst a MEC-Vasas szakembere, Ambrus Gábor és Lőrincz Attila szövetségi kapitány közösen készítette fel a világversenyre, amelyre a várakozásoknak megfelelően igen erős mezőny érkezett Szegedre. Az egység célja az volt, hogy bejusson az A döntőbe, és felmérje tudását a kontinentális riválisok között. Ez utóbbi azért volt fontos, mert egy jó szereplés megalapozta volna a luzerni olimpiai pótselejtezőn való indulás létjogosultságát. A párizsi játékokra eddig kvótával nem rendelkező magyar evezősök közül ugyanis csak négynek volt lehetősége kvalifikációs hely megszerzésére a Maty-éren, a kontinensviadalon induló többieknek, így Gerei egységének is a svájci regatta lett volna az utolsó esély a részvétel kivívására.

A magyar evezős-válogatott, köztük a férfi négypár végül nem tudta kihozni magából a maximumot és az elvárások alatt teljesített az Európa-bajnokságon, valamint Európai olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattán, Szegeden.

„Nehéz most bármit is mondanom, hiszen a fiúk elmaradtak a tudásuktól, amit az eredmények is hűen tükröznek – értékelt honlapunk számára Gerei edzője, Ambrus Gábor, aki szerint ezek alapján már a luzerni pótselejtezőn való részvétel sem indokolt. – Az európai evezés elitje jött el hozzánk, az országok többsége a legjobb egységeit küldte harcba. Természetesen nem voltak hatalmas elvárásaink, az egység számára már egy A döntős szereplés is siker lett volna, de ennek még a közelébe sem kerültünk. Ha nagy csatákban maradtunk volna alul, most könnyebb lenne értékelnem a látottakat, de sajnos nem így történt. Pedig a körülmények jók voltak, a pálya mellett lakhattunk, csak a versenyre kellett figyelnünk. Az előfutamban például ideális tolószél segítette a hajókat, akkor mindenképpen jobb időt kellett volna menniük a fiúknak. De én is hibás vagyok, hogy ezt követően nem tudtam összekapni a csapatot. Ahogy a siker közös lett volna, most a vereség is az.”

Az egységgel kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy nem volt túl sok idejük a közös gyakorlásra, a márciusi válogató után alakult ki a hajó összeállítása. Ambrus Gábor pedig négy igencsak különböző technikájú és habitusú sportolóból igyekezett Lőrincz Attila segítségével egy jól működő négypárt kialakítani.

„A felkészülés során voltak jó edzéseink, amikor a fiúk elkapták a fonalat, ráéreztek egymásra, de sokkal hosszabb idő kellett volna ahhoz, hogy ez az egységes technika rögzüljön is bennük. Igazából évek kellenének a tökéletes összhang kialakításához. Az Európa-bajnokság rávilágított a hazai evezés gyenge pontjaira, s ebből mindenképpen tanulnunk kell. Az utánpótláskorú versenyzők esetében még van lehetőségünk a technikai és erőnléti korrekcióra, így rájuk mostantól különösen figyelnünk kell” – tette hozzá a MEC-Vasas szakembere, aki szerint a hosszú távú szakmai programok mellett következetesség és fegyelem is kell ahhoz, hogy elinduljunk Európa felé.

Evezős Európa-bajnokság. Szeged – Maty-ér.

Férfiak.
Négypár.
Előfutam:
1. Lengyelország 05:41.46 … 5. Magyarország (Ujhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Tamás, Koncsik Dominik) 06:05.27
Reményfutam: 1. Svájc 06:06.19 … 6. Magyarország 06:30.19
B döntő: 1. Hollandia 06:15.58 … 4. Magyarország 06:35.35.

Fotók: Magyar Evezős Szövetség/ Czucz Bálint, Szlovák Bence


Hirdetések