Nagy Dániel, 2024.04.29. | Birkózás

U17-es birkózóink országos bajnokságon szerepeltek a múlt hét végén, az idősebbek közül pedig ketten külföldön bizonyítottak.

Egymás után érkeznek az év ezen időszakában a fontosabbnál fontosabb hazai korosztályos birkózóversenyek, a múlt hét végén sem pihentek szakosztályunk sportolói.

A szabadfogású és leány U17-esek ebben az idényben már két válogatót is megjártak a korosztályos világversenyek előtt, legutóbb pedig Abonyban léptek szőnyegre, hogy részt vegyenek az országos bajnokságon.

A Vasas különítménye ismét bizonyított, a fiúk csapatversenyében az első helyen végeztünk: Fehér Lőrinc, Sumejko Kiril, Szikszai Levente és Munk Maja is a dobogó felső fokára állhatott fel, míg ezüstérmesként Arszunkaev Ahmad, bronzérmesként pedig Szakács Verner és Tóvölgyi-Krump Marcell végzett. Láng Vince, Cser Károly és Farnadi Mátyás ötödik lett.
 


 

„Az U17-es korosztálynak tulajdonképpen ezzel az eseménnyel lezárultak a válogatóversenyek, két válogató és az ob után. Ezek alapján döntik majd el, kik kerülnek be a válogatottba – mondja szakosztályunk edzője, Wöller Ákos. – A legkisebb súlyban, negyvenöt kilóban Fehér Lőrinc serdülőként az előző válogatót és most az ob-t is megnyerte az U17-esek között, így akár ezzel a válogatottságot is kiharcolhatja – érdekes a helyzet, mert ez a saját korosztályában nem sikerült neki. Sajnos nem jellemző, hogy valakit fiatalabbként vigyenek az adott korosztály világversenyére, meglátjuk, hogy döntenek az illetékesek. Kiril az orosz-ukrán háború elől menekülve csatlakozott hozzánk, és tavaly már magyar színekben elindulhatott a serdülő Eb-n, a nemzetközi szabályok viszont közben megváltoztak, és bár válogatott lenne serdülőben és kadétban is, így nem indulhat majd világversenyen. Nagyon büszkék vagyunk rá, örülünk a sikerének. Szikszai Levente is sokat javult az első válogatóhoz képest, az akkori ezüsthöz hozzátett két aranyat, a papírforma szerint ott lesz a nemzeti csapatban. Munk Majának az indulás is kétséges volt, az előző hétvégén a kórházat is megjárta, ennek ellenére ott volt Abonyban; a sorban a harmadik győzelmét szerezte meg, neki is szurkolhatunk majd világversenyen. Szívfájdalom, hogy Tóvölgyi-Krump Marcell a tudása alatt birkózott, amivel ki is esett a válogatás tekintetében, Ahmad esetében pedig kijött a döntőben a fizikális különbség – hiába nyerte meg az előző két válogatót. Vernert is kiemelném, ő kihozta magából a maximumot, értékes bronzérmet szerzett. ”

Eközben Pók Karolina U23-as nemzetközi versenyt nyert Szófiában, Baráth Károly pedig Németországban szerzett ezüstérmet.

„Karolina az U23-as Eb-re készül; annyira nem volt erős a mezőny Szófiában, de legalább tudott versenyezni. bízunk benne, hogy megfelelő állapotban vág majd neki a kontinensviadalnak. Karcsi idén szeptembertől a Bundesligában, a harmadosztályban szerepelhet, a klubja pedig meghívta a saját nemzetközi versenyére, ott lett második.”


Hirdetések