Gy. Szabó Csilla, 2021.07.04. | Kosárlabda

Vangelis Ziagkos személyében Görögországból igazolt új szakembert NBI/B-s felnőtt férfi csapatának irányítására a Vasas Akadémia. A korábban utánpótlás- valamint felnőtt csapatoknál egyaránt sikeresen tevékenykedő mesterdiplomás edző, az Iraklis élvonalbeli csapatától érkezik Pasarétre.

Miért éppen a Vasas Akadémiát választotta munkahelyéül az elkövetkező néhány esztendőre? – tettük fel a kérdést a jelenleg még Görögországban tartózkodó szakembernek, aki várhatóan augusztus elején költözik Magyarországra.

A klub alapfilozófiája és célkitűzései, valamint a vezetés és a szakosztály-igazgató profizmusa volt az, ami leginkább megfogott. Persze, egy ilyen fontos döntés meghozatalát a mindennapi munka körülményei is nagyban befolyásolják, különösen egy olyan ember számára, aki nemcsak a munkatársait, de saját magát is tiszteletben tartja. Szerencsére ezen a téren is igen kedvezőek voltak a benyomásaim, részemről tehát nem volt akadálya a megegyezésnek.

Mit tart a legnagyobb kihívásnak az önre váró pozícióban?

Egy sportoló fejlődése szempontjából mindig az a legfontosabb, hogy túllépje a saját határait. Éppen ezért a játékosaimat és a munkatársaimat egyaránt arra szeretném majd ösztönözni, hogy minden áldott nap többet és többet hozzanak ki magukból. A jól meghatározott egyéni célkitűzéseknek ugyanakkor a csapat küldetésével és jövőképével is pontosan összhangban kell lennie. Egyik feltételezi a másikat, és csak együtt vezethet sikerre.


Vangelis Ziagkos felnőtt és utánpótláskorú csapatok mellett egyaránt sikeresen dolgozott Görögországban

Mi jelent az ön számára ez a siker?

Mindenki sikeres akar lenni abban, amit csinál. De ahány ember, annyiféle olvasata van ennek az eredményességnek. A csapatsportokban az edző célja pontosan ugyanaz, ami a csapaté. Ez alól én sem lehetek kivétel. Számomra az lesz a legfontosabb, hogy a játékosaim megértsenek, és fordítva. Ha ez sikerül, akkor közösen, igazi egységben tudunk majd gondolkodni és dolgozni. Nagyon fontosnak tartom a csapatmunkát, azt hiszem ez az a motivációs erő, amely még az átlagos embereket is átlagon felüli teljesítményre képes ösztönözni.

Hazájában komoly utánpótlás-nevelő programokban vett részt, ugyanakkor felnőtt csapatoknál is dolgozott. Mit gondol az akadémia rendszerről?

Az európai kosárlabdázás történetének hagyományosan legtekintélyesebb és legrégebbi klubjai, mind hatékony és következetes oktató-nevelő munkát végeznek saját nemzetük tehetségeinek kiválasztásában és fejlesztésében. Ez így volt régen, s így van most is. Nélkülük nem létezne a sportág. Azok az egyesületek, amelyek a saját rendszerüket folyamatosan fejlesztik, ellenőrzik és ragaszkodnak a minőségi munkához, azok tartják fenn ezt a folytonosságot a legmagasabb szinten. Az akadémia rendszer tökéletes kereteket tud adni ehhez az elkötelezett munkához.

Mire kell leginkább figyelnie annak az edzőnek, aki fiatal játékosokkal foglalkozik?

Mindenképpen megértéssel és tisztelettel kell fordulni feléjük. A fiatalok számára különösen fontos, hogy érezzék, az edző megérti őket. Sőt, arra is képes, hogy ennek a szép, de annál érzékenyebb életszakasznak a speciális biológiai, társadalmi, mentális és gondolkodásbéli kihívásaiban is mellettük álljon. Azt hiszem, az a fiatal, akit szeret az edzője, az fantasztikus dolgokra képes. A harmadik pillér tehát a szeretet.

Milyen konkrét tervei vannak Pasaréten?

Szerintem ezekről még nagyon korai beszélni. A sportbéli tervezés egy nagyon szép matematikai egyenlettel is leírható. Az elvégzendő munkát a kívánt eredmény és a meglévő lehetőségek közötti különbség adja meg. A Vasas Akadémia vezetői nagyszerűen írták le számomra, hogy mit szeretnének. Budapesti tartózkodásom során végignézhettem a csapat egyik edzését, amely kiváló alkalom volt arra, hogy első benyomásokat szerezzek. A teljes kép kialakításához azonban ennél több kell. Amikor ténylegesen megkezdjük a közös munkát, akkor látom majd honnan is indulunk valójában. Az idő és a munkatársaim lesznek ebben segítségemre.

Mit gondol általában a magyar kosárlabdázásról? 

Úgy látom, Magyarországon évről évre fejlődik a sportág. A sportélet általános stabilitása és a bajnokságok színvonalának emelkedése egyre képzettebb külföldi szakembereket és játékosokat vonz az országba. Ez nagy hajtóerőt jelenthet a hazai játékosok számára, akiknek nemcsak technikailag és erőnlétileg, de motivációjukban is fejlődniük kell ahhoz, hogy felvegyék velük a lépést. Szerintem ez a versenyhelyzet kifejezetten jót tesz a magyar kosárlabdázásnak.

Járt már korábban Magyarországon?

Két évvel ezelőtt Körmenden vettem részt a csapatommal egy felkészülési tornán, az volt az első látogatásom. Egy hónappal ezelőtt pedig Pécsett voltam egy edzőtovábbképzés előadója. Egyébként Budapest igen népszerű célpont a görög turisták számára, úgyhogy én is tisztában vagyok azzal, hogy csodálatos város.

Mit érdemes tudniuk önről a Vasas Akadémia szurkolóinak?

Bemutatkozás képpen egyelőre a nevem éppen elég. Azt szeretném, ha a munkámon és a Vasas család életében hagyott kellemes pillanatok révén ismernének meg igazán. Egyébként nagyon szeretek utazni, ám amikor Görögországban vagyok, akkor a családommal töltöm legszívesebben az időmet. Kedvelem a jó zenét, a finom ételeket, és örömmel olvasom az antik görög filozófusok írásait.


Hirdetések