Gy. Szabó Csilla, 2024.06.26. | Tenisz

Az U18-as leány és fiú csapatok versengésében egyaránt főszerepet játszottak a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai az idei Budapest-bajnokságon. Mindkét együttes ezüstérmet szerzett, így ott lesz az országos bajnokság mezőnyében, amelyet a négy legjobb fővárosi, és a négy legjobb vidéki együttes alkot.

A Budapest-bajnokságon az U18-as leánycsapat nyerte az első érmünket. Az eredetileg tervezett Nemcsek Gréta, Benke-Giosanu Izabella és Gyene Csenge összeállítású csapatból végül csak utóbbi kettő lépett pályára, bár 15 éves kiemelt sportolónk is készen létben állt arra az esetre, ha mégis játszania kell.

„Alapelvünk, hogy a Budapest-bajnokságon mindenki játéklehetőséghez jusson – fogalmazta meg a csapat ob-ra kvalifikáló verseny jelentőségét Bocskay József, a Vasas SC teniszszakosztályának vezetője. – Ha az eredmény lett volna a legfontosabb, akkor a legidősebbek mezőnyében a fiú és a leány együttesünk egyaránt nyert volna. A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező legjobbjaink így többnyire felkészülten várják a beugrás lehetőségét. Mindez az országos bajnokságra is igaz, ezért a későbbi csapatok kijelölését megelőzően a játékosok véleményét is kikérjük. Amennyiben a szereplés jogát kiharcolók a nehezebb ob-mezőnyben is pályára akarnak lépni, akkor az úgy korrekt, hogy figyelembe vegyük ezt a kívánságukat. Ez tehát elsősorban rajtuk múlik majd.”

Az U18-as fiúk esetében a korosztály erejét mutatja, hogy két igen népes csapatot is ki tudtunk állítani, és még úgy is második helyezést ér el a Vasas Kék, hogy az első játékos Major Áron János ciprusi korosztályos ITF-döntőjét követően megbetegedett és kórházba került. De Kovács Marcell is csak az első napon állt készenlétben, a héten már Boszniában versenyez, Halmos Kornél pedig Romániában felnőtt 25 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán vette sikerrel a kvalifikációt és jutott fel a főtáblára a Budapest-bajnokság idején. Az ő távollétükben állt nagyszerűen helyt Hegedűs-Kyster Benjámin és Horvát Ádám Márk, hiszen a Next TA és a Pasarét TK legyőzésével döntőzhettek a legerősebb csapatával felálló ALFA TI-vel. A Vasas Pirosnak nem volt túl szerencsés a sorsolása, hiszen már a legjobb nyolc között a későbbi bajnokkal találkozott.


A dobogó második fokán Hegedűs-Kyster Benjámin és Horváth Ádám Márk, mögöttük a csapatot kísérő Helmes Péter

Az U14-es korosztályban volt még induló együttesünk, a fiúk esetében nagyon kevésen múlt, hogy a Fortuna SE ellen biztosítsák a legjobb nyolc közé jutást. Végül a páros meccsen nyert játékok száma döntött az ellenfél javára. De az ő esetükben is volt, aki megbetegedett, és olyan is, aki tavasszal igazolt a Folyondár utcába, mégsem játszhatott. A leányok az utolsó pillanatban kényszerültek visszalépni.

„Szakmai koncepciónk alapján pillanatnyilag négy-öt csapat indítása a reális – tekintett az eredmények mögé Bocskay József. – A felnőttek között ugye van Szuper Ligás, első- és harmadosztályú férfi gárdánk, amely mellé most négy korosztályost tudtunk kiállítani. Ez tehát meghaladja a korábban készített terveinket. A fiatalok esetében ugyanakor további rejtett lehetőségeink is vannak, hiszen a tanfolyamra járók közül már többen is elindulhatnának egy Budapest-bajnokságon, vagy egy kis pluszmunkával a közeljövőben képesek lennének erre. Éppen ezért a tizenkét éven aluliak képzése során mostantól nagyobb szerepet szánunk majd a téthelyzetekre való felkészítésnek. Tizenhárom évesen már nem túl nagy kérés az, hogy egyedül menedzselni tudja a meccsét. Nem a győzelem a lényeg ilyenkor, hanem az önállóság és az edzéseken tanultak alkalmazása. A csapatbajnokságnál jobb alkalmat erre nem is találhatnánk. Ennek kapcsán néztem most át a teljes gyermeklétszámot, és örömmel láttam, hogy ezen a téren még komoly tartalékaink vannak. Hosszútávon ugyanis nem az igazolásokban látjuk a jövőt, hanem a saját nevelésű teniszezőkben, akiket mi neveltünk fel, és akik tiszta szívvel a Vasas családhoz tartozónak érzik magukat.”

Az U18-as fiúk közül természetesen többen is átlépnek jövőre a felnőttek közé. A csapatok száma azonban ennek ellenére a mostanihoz hasonlóra várható. Bocskay József szerint ugyanis a jelenlegi tizenegy éven aluliak között több ígéretes  tehetség is készül a Folyondár utcában. Ők a következő idényben egy kifejezetten jó U12-es csapatot alkothatnak, s akár éveken át sikeresek lehetnek a hazai csapatbajnokságban. Pontosan úgy, ahogy az a korosztályos karrierjük végére idén érők esetében volt.

 


Hirdetések