Gy. Szabó Csilla, 2024.05.09. | Kosárlabda

Izgalmas végjátékban, egyetlen ponttal – összesítésben tizenöttel – nyert a gyakorlatilag végig vezető férfi csapatunk a TF-BP együttese ellen. Ezzel az NBI/B Piros csoportjának 7. helyén zárta az idei bajnoki szezont. Csapatkapitányunk Medve Máté ezen az estén lépett utoljára pályára, őt a találkozó előtt búcsúztatták el.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Rájátszás. A 7. helyért. II. mérkőzés

Vasas Akadémia – TF-BP 81-80 (23-14, 22-19, 22-17, 14-30)

Vasas: Takács (6), Fekete (18/16), Cseh (9/3), Olasz (7), Farkas (2). Csere: Filipovic (8), Kelemen (6/3), Medve (5), Andrássy (11), Pleesz Á. (7/3), Bagó (2).

TF-BP: Dancsecs (14/6), Simon (11/9), Karosi (6/6), Anda (17), Gémes. Csere: Kelenföldi (24/6), Szanyi (6), Szántó, Varga, Farkas (2), Tömösváry.


Tizennégy pontos előny birtokában vághattunk neki csütörtökön este az idény utolsó találkozójának a Sport11-ben. A mérkőzés előtt Mészáros Zalán a Vasas Akadémia férfi kosárlabda-szakosztályának igazgatója köszöntötte együttesünk kapitányát Medve Mátét, aki a TF-BP elleni mérkőzésen lépett utoljára pályára bajnoki összecsapáson.

A találkozó nehezen indult, a második perc végén született az első kosár, mégpedig a vendégek részéről. Fél perccel később Cseh Botond révén mi is betaláltunk, rögtön egy triplával, így a vezetést is átvettük (3-2). A folytatásban Fekete Viktor háromszor volt eredményes, ebből kétszer távolról, így nőtt az előnyünk hétpontosra (11-4). Három sikeres támadást vezetett ezt követően a TF, s ezzel kétpontnyira közelítettek meg bennünket. Olasz Ádám büntetőjével és Fekete triplájával azonban ismét nőni kezdett az előnyünk. Akadémistáink agresszív egészpályás letámadással igyekeztek még nagyobb nyomást gyakorolni ellenfelükre, s ebből nyomban született is egy Kelemen Ádám dupla (17-9). Farkas Attilán volt a pontszerzés sora, s ezzel a 7. perc végére kialakult az addigi legnagyobb, tízpontos különbség (19-9).


Medve Máté a TF-BP elleni találkozón búcsúzott a magyar kosárlabdázástól játékosként

A második negyed első kosarát a pályafutást ezen az estén befejező Medve Máté szerezte, amelyet természetesen óriási taps kísért, ugyanakkor először nőtt az előnyünk tíz pont fölé (25-14).  Ekkor egy közel másfél percnyi kosárban szegény időszak következett, amelyet a vendégek törtek meg. Fekete válaszul érkező ziccerével azonban ismét tízzel vezettünk (29-19). A 15. percben Pleesz Ádám kosarával jutottunk tizenöt pontos előnyhöz. A vendégek távoli dobásokkal próbálkoztak, ezekkel időről időre csökkent is a hátrányuk, akadémistáink vezetése azonban nem forgott kockán, sőt. A 17 percre ismét megnyugtató tizenöt pontos előnyhöz jutottak. A játékrész vége kicsit kapkodósra sikerült, ám így is 45-33-as előnnyel vonulhattunk pihenőre.

A szünet után a vendégek dobták az első kosarat, majd Cseh válaszával maradt a tizenkét pontos előny (47-35). Harcosan támadt tovább az ellenfél, mi többet hibáztunk támadásban s így kisvártatva öt pontosra csökkent a vezetésünk (47-42). Nagy csata alakult ki, öt-hét pont között váltakozott a különbség. A 25. percben Andrássy Géza révén nőtt ismét tízre (56-46), Filipovic Igor közelijével pedig tizenkettőre (58-46). A negyed utolsó három percébe Kelemen Ádám nagyszerű palánkos triplájával léptünk be (61-48). A folytatásban kifejezetten feljavult a támadójátékunk, a 28. perc végén hiába szabálytalankodtak Medvével szemben, bedobta ziccerét, valamint a javára megítélt büntetőt is, s ezzel tizenhét pontos előnnyel zártuk a negyedet (67-50).

Takács sikeres közelijével indult az utolsó tíz perc, s már tizenkilenccel vezettünk (69-50), ami az összesítésben harmincnégy pontos előnyt jelentett. A folytatásban azonban ismét erőre kaptak a vendégek és tíz pontot hoztak a hátrányukból (69-60). Cseh két büntetőjével és Pleesz Ádám közelijével léptünk el ismét tizenhárommal, ami az utolsó öt percre hétre fogyatkozott. Két eredményes TF-támadást követően már csak hárommal vezettünk (73-70), majd ki is egyenlítettek a vendégek (73-73). A 37. perc Fekete triplájával indult, s ezzel ismét nálunk volt az előny (76-73).


Olasz Ádám 20-as VAL-mutatójával együttesünk legjobb játékosa volt a TF-BP ellen

Az utolsó percnek 78-78-as állással vágtak neki a csapatok. Andrássy büntetője révén egyetlen pont előnyünk volt az utolsó 54 másodpercre. Jó védekezéssel labdát szereztünk, de nem tudtunk belőle kosarat dobni. A vendégek viszont igen (79-80). Andrássy gyorsan válaszolt, így ismét mi kerültünk nyerő helyzetbe (81-80). A TF-nek 8,7 másodperce maradt az egyenlítésre, ami nem sikerült nekik. Az összesítésben így tizenöt ponttal nyertünk, s ezzel a 7. helyen végeztünk.

Együttesünk egyébként több mint harminc percen keresztül vezetett, a TF csupán egy perc tizenöt másodpercig volt előnyben, a meccs legelején, valamint a hajrában.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„A szezon utolsó két meccse előtt a végső győzelem volt a célunk. A tökéletes befejezés számunkra azt jelentette, ha mindkét találkozót megnyerjük. Gratulálok a fiúknak, hogy ez sikerült. A mai játékról nem szeretnék többet mondani. Számomra most az a legfontosabb, hogy megköszönjem a játékosaimnak az egész éves munkájukat. Köszönet jár az edzői stábomnak és a csapat körüli bővebb csapatnak is. Ha ilyen emberek között, azt a munkát végezheted, amit szeretsz, akkor az nagyban megkönnyíti a helyzeted. Külön köszönet Medvének, aki ma este játszotta utolsó meccsét. Öröm volt vele dolgozni az elmúlt négy esztendőben, fontos tagja volt a rendszerünknek és nagyon boldog voltam, hogy az edzője lehettem. Sok sikert kívánok neki, a kosárlabdán túli, civil élethez. Cseh Botondról is szeretnék pár szót szólni, junior kora óta edzem és elképesztő, milyen fejlődésen ment keresztül. Nagyon sajnálom, hogy jövőre már nem lesz velünk, ugyanakkor tudom, hogy készen áll arra, hogy egy magasabb szinten kipróbálja magát. Minden jót kívánok neki a jövőre nézve, biztos vagyok benne, hogy követni fogja a számára kijelölt utat. Még egyszer köszönöm mindenkinek, találkozunk a következő szezonban!”

Medve Máté, a Vasas Akadémia játékosa:

„Úgy érzem, minden a helyén volt, szépen búcsúzhattam. De még nagyon friss az érzés, nehéz beszélni róla. Köszönöm a csapatnak, a Vasasnak, az ellenfeleknek, a szurkolóknak és természetesen a családomnak, hogy felejthetetlenné tették a mai napot!”


Fekete Viktor (7) tizennyolc ponttal járult hozzá csapatunk győzelméhez

 

Fekete Viktor a Vasas Akadémia játékosa:

„Jó érzés, hogy győzelemmel tudtuk befejezni a bajnokságot, amely azért meglehetősen keserédesre sikerült. Az idény első felében remekül szerepeltünk, s ezért merész célokat fogalmaztunk meg magunknak. A folytatásban azonban több hullámvölgy is következett, így messze kerültünk ezektől a reményektől. Éppen ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy a hajrára sikerült ismét talpra állnunk. Nagyon mélyről kellett felszívni magunkat. A mai találkozóra nagyon komolyan készültünk, mert a tizennégy pontos előny, amelyet idegenben szereztünk, egyáltalán nem volt behozhatatlan. Így is izgalmas lett a vége, de a meccs java részében végig vezetve, szerintem megérdemeltük a győzelmet.”

Fotók: Vasas Attila

 


Hirdetések