Jenkei Dániel, 2024.05.09. | Tenisz

A Vasas SC aranygyűrűs teniszlegendája kerek születésnapját ünnepli.

A tenisz modern korszakának legeredményesebb magyar férfi játékosa, Párizs és Wimbledon páros bajnoka, kétszeres páros világbajnok, tizenháromszoros ATP-tornagyőztes, páros világranglista 3., egyéni világranglista 12., a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének és a Magyar Érdemrend középkeresztjének tulajdonosa, Budapest díszpolgára, Barcelona jelenlegi főkonzula, a Vasas SC örökös bajnoka és aranygyűrűse.

Ez a rövid dicsőséglista is sokat elárul a ma hetvenedik születésnapját ünneplő teniszlegendáról, Taróczy Balázsról, akiről sokféle méltatást lehetne írni, mégis az ő saját gondolatát vesszük elő a kerek évfordulón, hiszen egészen „libabőrözést keltő” módon foglalta össze egy korábbi interjúnkban a pasaréti vasasos életérzést, azt a sportágakon átívelő legendás klubéletet, ami az ő fantasztikus pályafutásának is a bölcsője volt.

 „A Vasas nem "csak" a teniszklubot jelentette. Inkább egy hatalmas családot, ahogyan ezt most is szeretik mondani. Az ember nem tudott úgy körbenézni, hogy ne egy olimpiai bajnok sétáljon arra. Vagy Németh Mikit láttad gerelyt hajítani, vagy az olimpiai ezüstérmes Rudasné Antal Mártát, ott futott a vágtázó Balogh Györgyi, a vívók közül ott edzett Meszéna, Kovács Attila, Kovács Tamás, a Gerevichek, a birkózó Hegedűs Csaba és a bátyja, Miklós ott is laktak, de korábban ott lakott a vízipólós Markovits Kálmán is. Az ember lépten-nyomon elképesztő ikonokba ütközött. Szezon végén ezek mind együtt fociztak, voltak nagy kártyázások – ezekben persze gyerekként nem vettem részt. Szabó Éva, a korszak legjobb magyar teniszezőnője jobban kártyázott, mint az összes többi együttvéve. Ott voltak a focisták is, Vidáts Csaba, Farkas János, az egy boldogság volt, ha rám köszöntek. Sose fogom elfelejteni, egyszer a gimnáziumban az osztályfőnökünk azt a kérdést tette fel, mit jelent nekünk a haza és az otthon. Amire én azt válaszoltam, hogy nekem az 5-ös busz, amivel a Pasaréti úti Vasas pályára mehetek, mert az az otthon. Rettenetesen megdicsértek, hogy pont az ilyen dolgok azok, amitől a haza az haza, és az otthon az otthon.

 


Körmöczy Zsuzsával a Vasas archív fotóján

 

Ehhez a tényleg nagyjából mindent kifejező gondolatmenethez már csak azt lehet hozzátenni utólag, hogy fényes teniszkarrierje által Taróczy Balázs is csatlakozott a Vasas legendái közé, az általa emlegetett sportolók méltó utódjaként.

Isten éltesse őt sokáig a hetvenedik születésnapján is!

 

(borítókép: MTI)


Hirdetések