Dobos Sándor, 2019.09.18. | Klub

Szerda délután a Vasas-MTK bajnoki mérkőzés előtt, az új Illovszky-stadion keleti lelátója mögötti sétányon avatták fel névadó legendánk szobrát.

Több százan, egykori sporttársak, a Vasas szimpatizánsai és Illovszky Rudolf tisztelői vettek részt a szerda délutáni avatóünnepségen, melynek elején Papp János színművész szavalta el Váci Mihály Származás című versét.

Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere mondott személyes hangvételű köszöntőt mondott, melyben felidézte Illovszky Rudolf pályafutásának főbb állomásait, illetve legendánk XIII. kerülethez fűződő viszonyát is. Ezt követően Illovszky Rudolf lányával, Illovszky Ritával, valamint Markovits Lászlóval, a Vasas SC elnökével közösen leplezték le az egész alakos szobrot.

A szobor Lelkes Márk szobrászművész alkotása, amely a XIII. kerületi Önkormányzat támogatásával valósult meg. Több mint harminc köztéri szobor fűződik a művész nevéhez, aki elmondta, jó érzés volt hallgatnia az avatóünnepségen elhangzottakat, mert közben felelevenedtek azok a gondolatok, amelyek mentén megalkotta a szobrot.

„Azért néz ki így a szobor, mert ezt a kompozíciót tartottam karakteresnek Rudi bácsi személyéhez. Fotóanyagom az elején viszonylag kevés volt, videófelvételeket találtam, onnan tudtam meríteni az alkotófolyamathoz, illetve az egyik Vasas-szurkoló komplett albuma elkerült az önkormányzathoz, amiből fotózhattam ki újságcikkeket, rengeteg egyéb anyagot. Ez nagyon sokat segített nekem. Elégedett vagyok a szobrommal, még így egy év elteltével is, ami nagy dolog, mert az idő általában felülírja az ember önállapotát. Ez most nem történt meg, és ennek nagyon örülök” – fogalmazott a szobor alkotója.


Fotók: Vasas Attila

„Már 47 éve szobrot érdemelt volna” – mondta Rudi bácsiról a Vasas SC nevében Hegyi Iván, majd a szobornál a XIII. kerületi önkormányzat mellett koszorút helyezett el klubunk, a Vasas FC, a Vasas Kubala Akadémia és a Vasas Szurkolói Klub képviselője is.

Markovits László, a Vasas SC elnöke így fogalmazott:

„A kormány támogatásának köszönhetően július 5-én felavattuk az új stadionunkat, most pedig a XIII. kerületi önkormányzat jóvoltából egy újabb nagyszerű pillanatot élhet át a klub. Lelkes Márk alkotása nagyon élethűen és szerethetően idézi meg Rudi bácsit. Terveink szerint az Illovszky-szobor csak a kezdete annak a víziónak, amelyet az úgynevezett Bajnokok Sétányán tervezünk megvalósítani a Vasas-város keretein belül.”


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Hirdetések